Служебният министър на здравеопазването влезе в противоречие със себе си в две поредни становища, разпространени от пресцентъра на министерството, по повод обвиненията му от прокуратурата.

Преди ден Семерджиев бе погнат от звено "Антикорупция" в държавното обвинение по сигнал на директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова за оказване на натиск и отправяне на заплаха към подчинен. Поводът - отказ на Стоименова да назначи за свой заместник предложен от министъра човек - д-р Боян Доганов, от което последвала заплаха за уволнение. Тезата на жалбоподателката е, че последният е в конфликт на интереси и затова не е допуснала назначението му. 

В разпространена позиция на Семерджиев от днес се казва:

"Установяването на наличие на конфликт на интереси не е от компетенциите на директора на ИАЛ. Това се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а не в Гугъл или в Търговския регистър."

В позицията му от предния ден - след като прокуратурата му повдигна обвинение, министърът заяви чрез пресцентъра си: 

"На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично ѝ бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.

От двете съобщения не става ясно как министърът е поискал шефката на ИАЛ да провери кандидата за неин заместник, след като твърди, че това не е нейна работа, а на друг държавен орган. В новото обаче отново се припомня, че Стоименова не е докладвала нищо по темата с назначението, а вместо това се е обърнала към прокуратурата.

"Остава неясно дали г-жа Стоименова схваща работодателя си като заплаха, а прокуратурата като защитник, но ако е така, остава въпросът „защо“ и „кой“ всъщност е нейният истински работодател. Отговори има, но на тях публичност няма да се даде", добавя Семерджиев.

По повод "заплахата" за уволнение днес министър Семерджиев допълва:

"Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията. В крайна сметка, въпреки че на 27.03.2017 г. директорът на ИАЛ не е подал доклад до министъра по случая, вкл. и за твърдяното наличие на конфликт на интереси, такова уволнение не е извършено. Това показва, че подобна заплаха не е съществувала, напротив – имало е изискване към директора да изпълнява длъжностните си задължения, които във времето не са били реализирани ефективно и коректно. Що се касае до твърдението, че министърът може „да направи и други неща“, това също е част от неговите правомощия, а именно да възложи например проверка от инспектората на МЗ, каквато от 2014 г. не е правена в ИАЛ."

Той припомня още, че от три години агенцията е без зам.-директор, въпреки изричния регламент в Устройствения правилник на агенцията. Поради тази причина в случаите, в които Стоименова е била в отпуск или болнични и не е имало кой да я замества, актове на ИАЛ били атакуеми.