Руският премиер Дмитрий Медведев нарече обвиненията в корупция срещу него "глупости" и ги определи като „политически мотивирани“, съобщават руските медии. По време на посещение в Тамбовския край министър-председателят заяви, че целта на подобни разследвания, направени на принципа на "компота", е да покажат, че "властта се държи лошо", а авторите им са "най-добри от всички".

"Така наречените разследвания са опит за изкарване на хората на улиците", добавя той, цитиран от РИА "Новости".

И уточнява, че зад обвиненията стоят „частни спонсори“, които „имат за цел постигане на съвсем конкретен политически резултат“.

„Що се отнася до моето лично отношение, аз като цяло имам здрави нерви, иначе не бих могъл да изпълнявам длъжностите, които съм изпълнявал – президент, или в правителството. Ако всеки път реагирам на подобни нападки и провокации, то просто нямаше да мога да работя нормално“, казва Медведев, цитиран от ТАСС.

После допълва, че няма намерение да напуска поста си:

„Позицията ми е съвършено проста: подължавам да работя, да се трудя по делата си, това е моята отговорност пред гражданите на Руската федерация“.

През годините, докато бил на служба, той си изградил определен имунитет:

„Без такъв имунитет е почти нереално да се съхраниш на такъв пост. Провокацията е най-елементарното нещо, което може да бъде направено“, добавя Медведев.

Видеото за Медведев, пуснато в YouTube от руския опозиционер Алексей Навални вече е гледано от почти 17 млн. души. То обвинява руския премиер, че тайно е придобил редица луксозни домове в Русия и зад граница, както и винарни, и яхти. Разследването на Навални предизвика серията от улични протести в Русия през последните дни, припомня Ройтерс.

Пак днес руският премиер говори и за санкциите, наложени на Русия от западните страни, като каза, че те очевидно няма да бъдат снети скоро, защото тези страни не се стремят към подобряване на на отношенията с Москва. Затова и Русия няма да отмени своето контраембарго върху вноса на хранителни продукти от тези страни, подчерта Медведев.

Той отбеляза и положителния ефект от санкциите, защото благодарение на тях "пред нас се откриват широки перспективи за развитие на нашето селско стопанство и на аграрния бизнес".