Иляс Никитин, фигуриращ в медиите като предполагаем изпълнител на терористичния акт в Санкт Петербург, не успя да се качи на самолет на московското летище Внуково. В коментар пред агенция Islam News Никитин твърди, че това се е случило заради протести на уплашени пътници.

По думите му, той преминал без проблеми паспортния контрол, но не могъл да се качи в самия самолет. Сътрудниците на службите за сигурност на летището не успели да регулират ситуацията и човекът с брадата бил принуден да изпусне полета си. Парите за билета му били възстановени.

„От авиокомпанията ми обясниха, че не могат да ме качат на този самолет. Надявам се утре да излетя с друг“, споделя Никитин.

Той добавил, че при пътуването му във вторник сутринта от петербургското летище Пулково за Москва не е имало никакви подобни пречки.

Иляс Никитин в чакалнята на летището.

Снимки на Никитин, брадатия мъж с мюсюлмански одежди, бяха разпространени в медиите като на един от заподозрените за взрива в метрото. Веднага след като видял портрета си, още същия ден той се яви сам в полицията, за да съобщи, че няма нищо общо с това престъпление.

В службите за сигурност смятат, че са установили истинския изпълнител на терористичния акт. В Следствения комитет (СК) потвърдиха, че престъплението е извършено от 22-годишния Акбаржон Джалилов, пристигнал от Киргизия. По данни на СК, Джалилов е оставил втората бомба в чанта на станция „Площад Въстание“, а след това се е взривил във вагон на влака, пътуващ от „Площад Сенная“ към „Технологически институт“.

При терористичния акт загинаха 14 души, ранените са десетки.

Площад Славейков