Кампания, избори, преговори за правителство... И оглушителна благопристойна тишина откъм "Атака". Сидеров е по-тих от водата, на мравката път сторва, говори благо и умерено, очите му едни добри, добри… Когато въобще се появи някъде. Той е почти невидим. За него никой не говори.

Партньорите му от "Обединените патриоти" много внимаваха и внимават да не напомнят за третия в "националноотговорната" коалиция.  Сидеров предвидливо беше заточен за водач на листа в дълбоката провинция - роден Ямбол, а с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов почти не влизаше в кадър - с изключение на едно-две медийни участия. И там едва отронваше дума-две като срамежлива ученичка. И аха да се изчерви от притеснение.

Следизборно ситуацията не се промени - никой не афишира Сидеров. Като една малка обща срамна тайна. Пред която замижават и с лека погнуса се извръщат.

Всички усилено се правят, че Сидеров и "Атака" ги няма. Там са си.

И се готвят за управлението.

Сидеров ще е във властта.

Някога под масата - сега вече съвсем равностойно на нея. Честито.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник публично обяви, че националноотговорната позиция е да се направи правителство с "Обединените патриоти" като ще изисква от тях пряко да поемат министерски постове и да участват във властта.

Формулата на "Обединените патриоти" е НФСБ-ВМРО-"Атака". С равна тежест. "Атака".

Партия, дефинирана като фашизоидна, крайнонационалистическа, ксенофобска, прокремълска, от която искат излизането на България от НАТО и ЕС, пригласят на всички световни диктатори, отричат анексирането на Крим, хулят етническите, религиозните и сексуалните малцинства, използват езика на омразата, насърчават гоненията срещу бежанците, искат връщане на смъртното наказание, говорят за "национализация"...

Тази партия ще е равностоен партньор в проевропейското, демократично и дясноцентристко правителство на ГЕРБ (може би някъде трябва да има кавички?).

Волен - министър на правосъдието

Колкото и да не се набива на очи Сидеров може да участва в преговорите и... да изисква министри, заместник-министри, шефове на агенции (а какви прекрасни агенции има). Черният хумор в социалните мрежи се задейства и веднага предложи „Волен - министър на правосъдието“. Да, ще му лепне като по мярка. Все пак той е бил шеф на парламентарна комисия за борба с корупцията и конфликт на интересите, защо не и министър, който да се заеме с размах със съдебната реформа. Сидеров има и пребогат личен опит в тази сфера - има наблюдения от първа ръка как действа правораздаването, вярно досега основно като негов клиент.

Възможностите пред лидера на "Атака" са големи. Дялан камък е, за много места става. А защо не министър на здравеопазването - има фармакологичен капацитет, смятат експерти. Или на енергетиката – отдавна е битката му за АЕЦ „Козлодуй“ и „Белене“. Или шеф на "Митниците", или на културата…

Като оставим остроумниченето,  les choses de la vie са прости и грозни. Дори и "Атака" да не получи - или поне явно да не претендира за по-солидна управленска хапка - тя, както изглежда към този момент, ще е във властта. Не като патерица, присламчила се, с уж неискана подкрепа, в сянка, златен пръст и т. н. Официално.

За страдащи от политическа деменция

Ксенофобска, антизападна, антиевропейска, прокремълска, расистка…“Атака“ и Сидеров обаче успешно оцеляват вече 12 години.

Следващото припомняне на някои моменти от неговата и на "Атака" политическа кариера е особено на вниманието на бъдещия министър-председател Борисов. 

Двамата си имат стари взаимоотношения. И са стигали дори и до съд. Борисов беше завел дело срещу Сидеров, който го обвини в корупция и престъпна група в комбина с Цветан Цветанов. Куриозно - лидерът на ГЕРБ спечели делото, но се оказа, че трябва да плаща солидната сума от 35 хил. лв. разноски по делото. А Сидеров се измъкна с 3000 лв. за причинени морални щети. Така че с националистическия вожд трябва да се внимава - мислиш едно, става нещо неприятно. Например вярваш, че разполагаш със златен пръст, а той се оказва среден.

Още малко факти:

  • "Атака" е парламентарно представена партия от 2005 г.
  • Бумът ѝ беше през 2009 г., когато влезе в парламента с 395 хил. гласа. Тогава Сидеров обяви, че „Атака“ подкрепя безусловно ГЕРБ, за да не се върнат на власт БСП и ДПС. „Атака“ ще подкрепи кабинета на ГЕРБ, така както е подбран от Бойко Борисов, разтръби лидерът ѝ. Година по-късно тази „безусловна“ подкрепа беше оттеглена, а през 2011 г. от ГЕРБ вече отиваха към „национално предателство“ – след президентските избори, които били „купени от управляващите“.
  • След парламентарните избори през 2013 г. с отслабени сили „Атака“ удобно се вживя в ролята на „златния пръст“ при управлението на БСП и ДПС с кабинета „Орешарски“. Борисов стана „мутра“, а Сидеров обясняваше за престъпната група, в която участват лидера на ГЕРБ и Цветан Цветанов.
  • На последните избори обаче партията събра едва 148 хил. гласа и беше на косъм да не влезе в парламента заради дебелата сянка на Патриотичния фронт – тази по-напарфюмирана форма на български национализъм.
  • На 25 май 2011 г. атакисти нападнаха молещите се пред джамията Баня Башъ.
  • Пак през 2011 г. по време на честването на тържествата за 135-годишнината от Априлската епопея Сидеров се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването.
  • През май 2013 г. лидерът на "Атака" влезе в пререкание с журналист от конкурентната СКАТ, а униформен, който опита да застане между двете страни, беше блъснат в гърдите от депутата. #Извинисебе.
  • На 6 януари 2014 година Сидеров и компания буйстваха по време на полет от София до Варна, след което депутатът удари полицай на летището.
  • В нощта на 9 срещу 10 октомври на местните избори през 2015 г. Сидеров и сие вилняха в центъра на София пред малко магазинче, извършваха „граждански арести“.
  • На 23 октомври двамата с Чуколов решиха да се разнообразят с нахлуване и в НАТФИЗ.
  • На 5 ноември 2015 г. Народното събрание гласува свалянето на имунитета им по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, за да им се повдигнат обвинения за хулиганство, съпроводено от съпротива срещу полицаи, както и за лека телесна повреда, нанесена в качеството им на длъжностни лица.
  • Пет споразумения с прокуратурата по обвинения в хулиганство и две години пробация.
  • През юни 2016 г. след дълго спотайване Сидеров измисли печелившата формула, в която пак да влезе в играта – с протегната ръка на миротворец и обединител на патриотичните сили. Разни дребни забележки на Валери Симеонов, че за „Атака“ гласуват лумпени и малоумници“ бяха удобно забравени. И на президентските избори Патриотичният съюз вече стана „Обединени патриоти“.  Точно когато имаше застой откъм патриотичност и трите партии се появиха преопаковани.

Широко затворени очи

Това е съвсем скромно и щриховано припомняне на един от оформящите се нови партньори в управлението. Борисов подчертава, че е националноотговорно да има правителство. От Европа го насърчват като засега няма знак, че присъствието на „Атака“ е голям проблем. На форума в Малта Борисов се похвали, че е извоювал поредната победа на парламентарни избори, а ЕНП отново е доминирала над ПЕС и това стига засега.  Границите на европейската толерантност явно са големи. След като нямат проблеми да приветстват автократи като Александър Вучич или Виктор Орбан, който затваря университет, защото не му харесват критиките му или смачква опозиционен вестник. Така че европейско и демократично правителство в България с участието на антиевропейска и ксенофобска партия – защо не. И то точно когато страната ще поеме председателството на ЕС.

Предвидим партньор

Всъщност Волен Сидеров и "Атака" може да са един много предвидим участник във властта. А за предвидимостта даже има и отговорник - главният прокурор.