Председателят на ВКС Лозан Панов коментира с безпокойство тази сутрин пред БНР факта, че от Пловдив бе изпратена номинация за бъдещия ВСС за екс-заместника на Сотир Цацаров (макар и без да го назове конкретно, б.р.), и то след общи събрания, на които още през зимата шефове от апелативния район са обсъждали с редовите съдии кого ще номинират.

"Когато от публикациии научаваме - както вие, така и аз, - че има проведени общи събрания още декември, ноември месец на тази тема - още преди да се открие процедурата... Въпреки че все още не е публикувана (към онази дата, б.р.) и хронограмата, не са публикувани и датите - 10 юни и 17 юни, когато ще се проведе изслушването на колегите, такива общи събрания са провеждани. Какво тайно има в тези общи събрания", попита риторично Панов.

Той явно визира факта, че ВСС упорито отказва поне да прегледа протоколите от общите събрания. Преди време Калин Калпакчиев сигнализира, че Съветът трябва да излезе със становище, че не е редно председателите на съдилища да "подсказват" на магистратите коя да е общата кандидатура, както и да се изискат протоколите от въпросните общи събрания. Това обаче не се случи, защото мнозинството във ВСС категорично го отхвърли.

Освен това "Правен свят" отправи запитване по Закона за достъп до обществената информация до 6 съдилища - окръжния и районния в Хасково и районните в Харманли, Димитровград, Свиленград и Ивайловград, за протоколите от общите събрания, на които са обсъждани кандидатури. Обаче от отговорите на 5-има пердседатели излиза, че това как съдиите обсъждат процедурата за избор на членове на ВСС - кого да издигнат и дали да имат единна кандидатура, не е обществена информация. Нещо повече, самите магистратите не желаят изразените позиции да стигат до медиите.

Панов днес каза още, че съдебната власт най-пряко рефлектира върху обществото и затова  е нормално обществото да има "особено внимание по това как се формират органите в съдебната власт".

"Ако той (ВСС) се мултиплицирла и бъде същият като този ВСС, очевидно това няма да бъдат свободни избори", каза още съдия № 1.

Тази година е важна за съдебната система заради две ключови неща - това са изборът за членове на ВСС и изборът за председател на Върховния административен съд, напомни още Панов:

"Това са двата ключови и важни момента, които са казани и в доклада на Европейската комисия. Те са от голямо значение и за нас, магистратите, и за цялото общество. Има хронограма за тези избори.

До 10 април съдиите имат възможност да посочат имена на свои колеги, които да участват в тези избори, но най-важното е как това се осъществява. Ясно е, че избор на Висш съдебен съвет ще има, въпросът е как той ще се случи", каза Панов.

Той поясни, че сега, когато самият закон позволява това да бъде пряко и всеки един съдия има един глас (а не като преди - с делегати, б.р.), най-важно е как ще бъде упражнено това право.

Лозан Панов призова за последствия след оповестения във вторник доклад от Софийския градски съд, в който се съдържат данни за сериозни нарушения при даването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства:

"Ако органите на досъдебното производство са имали този съдебен комфорт, имали са възможността да слушат когото, когато и както си поискат, къде са резултатите от използваните специални разузнавателни средства", попита той по повод доклада, изпратен вчера от председателя на СГС Калоян Топалов на Сотир Цацаров.