Министърът на правосъдието Мария Павлова е спряла Проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, съобщават от правосъдното ведомство.

Освен това Павлова е освободила директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието, допълват още оттам.

Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. 

Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и  несъответствия с Конституцията. 

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз. 

ГЕРБ искаха оттегляне на закона по същото време

Малко преди Павлова да свали законопроекта, представители на ПП ГЕРБ начело с бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева провеждаха пресконференция по темата в централата си.

"Това е абсолютно недопустимо според нас. Ние искаме да привлечем и да приобщим повече български граждани да гласуват, и го направихме с електронното дистанционно гласуване, което трябва да се прилага след 2019 г", обясни Захариева. "Призоваваме веднага този закон да бъда оттеглен."

Минути по късно по време пресконференцията Захариева и колегите й научиха, че проектът е оттеглен. Те се зарадваха на новината, но не приеха обяснението на Павлова.

"Това е смешно оправдание. Това е опит в момента някой, който не го заслужава и не е виновен, да го отнесе за грешката на министърката. Не може да е публикувано на сайта без позволението на министъра", заяви Захариева за обяснението, че Любомир Танев е прескочил Павлова.

ГЕРБ-ерите изказаха тезата, че това може би е опит да се създаде напрежение в преговорите им с "Обединените патриоти", или между управляващите и президента Румен Радев.

И БСП са против уседналостта

Трябва ново обсъждане на изборния закон, заявиха представители на БСП на пресконференция днес

"По изборното законодателство предстои широко обществено обсъждане и е нужна много сериозна формулировка, която да гарантира, че ще бъдат запазени правата на българите в чужбина да гласуват, а от друга страна да гарантират, че няма да има намеса на чужди държави", заяви бившият външен министър на левицата Кристиан Вигенин.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата лаконично във Фейсбук.

"Пак се "объркаха"...този път с промените в изборното законодателство. Докога ще си мислят, че сме толкова наивни?!", написа Борисов.