„Плакат с изображение на човек, който прилича на президента на Руската федерация В. В. Путин, с гримирано лице и украсени мигли и устни, който, по замисъла на автора/авторите на плаката, трябва да служи за намек за уж нестандартна сексуална ориентация на президента на Руската федерация“.

Това описание присъства под номер 4071 в списъка с екстремистки материали, който е публикуван на сайта на Министерството на правосъдието на Русия. (Вижте пълния списък тук) Става дума за популярния колаж, на който Владимир Путин е гримиран прекалено силно. Използва се най-често за осмиване на политиката на руския президент срещу хомосексуалните хора. Споделянето на този колаж в социалните мрежи в Русия вече е незаконно. Законът забранява разпространяването на „екстремистки материали“ от списъка – наказанието е от 3000 рубли глоба до 15 денонощия арест.

Списъкът с обявените за екстремистки материали вече наброява 4074. Включването става след съдебно решение на някой от съдилищата в Русия.

„Гримираният“ Путин е бил споделен от потребител на мрежата „Вконтакте“ с име „Александр Цветков“ на 7 май 2014. Власите разследват, откриват потребителя, завеждат дело и на 11 май 2016 година Централният районен съд в Твер обявява „гримирания“ президент за екстремистки материал.

Преди по-малко от година в забранения списък се оказа и картината на Вася Ложкин „Великата прекрасна Русия“, която изобразява карта, а всички съседи на Русия са надписани с обидни имена, каквито използват за тях руснаците.