Нови протести изпълниха централните улици на Будапеща във вторник вечерта, след като парламентът ударно гласува закон, с който се прави функционирането на Централноевропейския университет в страната невъзможно. Университетът, чийто основател е Джордж Сорос, е в Унгария от 1991 г.  Либералният му дух обаче е в противоречие с политиката на Виктор Орбан. Въпреки острите реакции от цял свят - политически и академични, сред тях и 17 нобелисти, законът вчера беше гласуван. Опозиционните партии бяха против.

Протестиращите направиха жива верига около университета, а след това се отправиха към парламента с надписи "вето". Те искат унгарския президент Янош Адер да не издава указ за влизането на закона в сила.

"Нашата цел е президентът да наложи вето върху закона, въпреки че не вярвам, че той ще го направи", казва Лука Ласло, един от демонстрантите, студент по национализъм в ЦЕУ пред EUobserver.

Законът вероятно ще бъде даден и на Конституционния съд. Очаква се и остра реакция от Европейския съюз, чийто член е Унгария.

Ласло обяснява, че в последния си мейл до студентите ректорът Майкъл Игнатиев им е написал да продължават да учат. Ако законът влезе в сила, от януари 2018 г. няма да бъдат приемани нови студенти в ЦУЕ. Много европейски градове вече предложиха гостоприемство на университета - като най-близката възможност е Виена.

Масови протести в Будапеща срещу затварянето на висшето училище имаше и в неделя. Борбата е за свободата и независимостта на висшето образование и либералната демокрация в Унгария, обясниха участниците.