Група ентусиасти се обединиха и създадоха първата мрежа за независимо измерване на чистотата на въздуха. Те вече инсталираха 15 станции, чиито данни могат да бъдат следени в реално време на специално създаден сайт. Станциите са разположени в различни квартали на София, включително Бояна, Бистрица и Божурище. Ако замърсяването превишава допустимите норми, знакът на станцията се оцветява в червено. 

"Ще видите 15 работещи станции, пет пъти повече отколкото на тези, на които им е работа да го правят. Правим го с наши пари и време - 70-80 лева на станция и половин час за настройка и сглобяване. Виждате, че се получава. Само за три седмици имаме още 123 доброволеца, готови да сглобят и пуснат своята в района на столицата. Знаем, че ще има още много - нашите приятели от Варна, Пловдив и Бургас очакват включване до седмици", обявиха предприемачите Стефан Димитров и Николай Лучев, които са в основата на инициативата.

Платформата бе обявена точно в деня, когато Съдът на Европейския съюз осъди България за систематично замърсяване на въздуха с фини прахови частици и липсата на мерки срещу проблема. 

"Беше време да стане ясно, че живеем в газова камера. Днес Съдът на ЕС осъди България за лошото качество на въздуха. Причините са ясни: сякаш незаинтересована власт - законодателна, общинска и изпълнителна. Последствията също - стари коли, ниска енергийна ефективност, примитивно отопление, нечовешки условия за живот", казват още Стефан Димитров и Николай Лучев.

Двамата припомнят, че "с цялата тежест на администрацията и похарчените милиони за мерки за по-чист въздух до днес имаме само три станции за замерване на чистотата на въздуха в София, скрити в сайт с цифри. Нежеланието дори за изследването на проблема е очевидно, камо ли воля за взимане на мерки".

Данни от трите държавни измервателни станции се публикуват редовно на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда и води

Димитров и Лучев обещават скоро на http://airbg.info да бъде публикувана информация как всеки желаещ сам да си поръча части и да сглоби своя станция.

"Защото заедно можем да отстоим правото ни на чист въздух".

Във фейсбук има и специално създадена група.

Двамата ентусиасти се надяват повече хора да пожелаят да станат "осиновители" на измервателни станции.