Седемдесет правителства и международни организации обещаха днес 6 милиарда долара в помощ за Сирия за тази година, съобщи еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилянидис в края на международна конференция за разкъсвана от гражданска война близкоизточна държава.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова воюващите страни и съюзниците на президента Башар Асад да сложат край на конфликта, взел досега близо 400 000 жертви.

„Никой не печели тази война, всички губят. Тя има разрушителен и дестабилизиращ ефект върху целия регион и става фокус, който подхранва новата заплаха от глобален тероризъм“, каза Гутериш.

Сирийската гражданска война, която навлезе в седмата си година, е прокудила 5 милиона души извън страната. Вътрешните бежанци са 6,3 милиона. Тринадесет и половина милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, а 1,5 милиона живеят под обсада.

Донорска конференция за Сирия в Лондон миналата година събра 12 милиарда долара в обещания за помощ за Сирия – 6 милиарда долара за 2016 г. и още 6,1 милиарда долара за периода 2017 г. -2020 г.

Според зам. генералния секретар на ООН по хуманитарната помощ Стивън О’Брайън само за 2017 г. нуждите са от 8 милиарда долара.

Според днешните преценки на агенциите на ООН възстановяването на Сирия от разрушенията ще струва 350 милиарда долара.  То обаче не може да започне без край на конфликта, преговори за което се водят в Женева и без политически преход след него, заявиха лидерите на ЕС, най-големия международен донор за Сирия.

Той ще осигури помощ от 560 милиона евро за Сирия и съседите й Турция, Ливан и Йордания, които приютяват огромната част от бежанците от войната, каза върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че европейците „трябва да се срамуват“, че пред тежестта понесена от тези значително по-бедни страни, те не могат да се споразумеят как да разпределят помежду си 160 000 бежанци.