"Искам да напомня това обидно обръщение, което той (президентът Румен Радев) направи, като встъпваше в длъжност: "Остават ви две седмици." Сега аз ще му кажа: Остават му още 2 седмици на управлението, в което той носи лична, персонална отговорност."

Това каза тази сутрин по Нова тв Цветан Цветанов по повод скандала с внесения законопроект за българското гражданство, който въвеждаше уседналост, и мълниеносното му оттегляне. (Уволненият от МП Любомир Талев каза, че президентът лично е натискал за промяната с мотива, защото иначе ДОСТ ще влезе в парламента, б.р.)

Цветанов заяви още, че държавният глава не само е съставил служебния кабинет, но и е проявил законодателна инициатива - нещо, на което няма право по закон.

"Той няма тези права, той няма законодателна инициатива и единственото, което може да направи, е да смени даден министър или да смени министър-председателя..." 

"И аз съм убеден, че президентът ще изпълнява своите представителни функции (с натъртване, б.р.) и няма да има тази компетентност да участва в Съвета на лидерите."

Цветанов продължи атаката си с напомнянето, че самият Радев е бил избран на първи тур с помощта на 18 000, а на втория - с 54 000 гласа от чужбина.

Той заяви, че ГЕРБ не могат да ограничат правата на българите в чужбина и че "това, което имаме като разговори и с "Обединени патриоти", те също няма да подкрепят подобно политическо решение".

Доскорошният председател на ПГ даде за пример и двойствената позиция на президента за СЕТА:

"Какво направи с позицията му за СЕТА? На 9 март беше Съветът, на който той подкрепи споразумението с Канада... И съответно на 10 март се върна и каза, че ще го даде на Конституционния съд. Е, сега сме 6 април."

Преди това той заподозря крайната цел - президентска република:

"Това решение на президента Радев (за промяната по отношение на уседналостта, б.р.) и начинът, по който е осъществен съответният политически натиск върху служебния кабинет, върху Министерството на правосъдието и върху служители, които са присъставали, очевидно означава, че президентът се стреми към президентска република! Но нека припомня, че България е парламенатарна република."

Зам.-председателят на ГЕРБ отказа да отговаря на въпроси, свързани с персоналния състав на бъдещото правителство или дори кои ресори ще вземат ГЕРБ и кои ща дадат на пртньорите си.

"Няма ясни места. Единственото, в което в момента сме се концентрирали и правим – да изчистим различията, за да можем да реализираме една програма за 4-годишен мандат."

"До 10 ч. днес трябва да представим наш вариант за управленска  програма, съответно те (патриотите, б.р.) ще си направят своите редакционни поправки." 

Но "намекна":

"На по-късен етап ще трябва при всички случаи да се направи една работна среща с ПГ на "Воля". 

Той отказа и да отговаря дали ще се върне в изпълнителната власт, но обяви, че отговорностите в парламента били много и ако законодателната власт е силна, няма чак такова значение кой е министър. Единствено по-категоричен беше, че няма да става председател на парламента, защото имало много представителни функции.

Вторият в ГЕРБ каза, че единственото, до което в момента с патриотите са се разбрали еднозначно, е, че задачата за съставяне на правителство ще бъде връчена на Бойко Борисов.

Той не пропусна да нападне и "класическите малки" десни.

"За старите десни партии мога да кажа, че това беше най-лошият им резултат досега. Това, което наблюдавахме през 2009 г., може би бе най-добрият резултат, който са имали тези малки партии – тогава само две - СДС и ДСБ, имаха 285 000. А това, което направиха през 2014-а - имат 291 хиляди гласа, но тук говорехме за 5 партии."

"А сега това, което направиха като механичен сбор от всички партии, които се създадоха - знаете, към тях се включи и "Глас народен" - са 276 хил. гласа."

"За да се види, че действително най-ниският резултат на малките десни партии е през 2017 г."

- Звучите като човек, който се радва - отбеляза Ани Цолова.

"Не, не се радвам, аз просто се чувствам притеснен, че 270 000 български граждани, които отидоха и се възползваха от конституционното си право да гласуват, не дадоха гласа си за партия, където може да бъде чут."

След поредица от видеокадри the best с изказвания на Волен Сидеров, който иска незабавно напускане на ЕС и НАТО, както и включване в евразийския военен съюз, водещите със смях попитаха Цветанов:

- Абе, какво му направихте на Волен Сидеров?

- Животът променя хората и при всички положения неговият първороден син е изиграл съществена роля - философски заключи зам.-председателят на ГЕРБ.

Той специално благодари на "Обединени патриоти" "за коректността и за диалога, който водим". Важните геополитически посоки на страната обаче щели да бъдат вписани детайлно в програмата, която уточняват заедно с партньорите си.