Американският президент Доналд Тръмп отстрани главния си стратег Стив Банън от Съвета за национална сигурност (СНС), предаде Си Ен Ен.

Мотивът е, че Банън вече не е необходим в Съвета. Отстраняването му се смята за жест към съветника по националната сигурност Ейч Ем Макмастър. Според запознати той изпитвал трудности да работи заедно с Банън.

"Макмастър има собствена визия как трябва да се вършат нещата и участието на Банън в СНС не се смята повече за необходимо", каза представител на Белия дом.

От 20 февруари СНС е ръководен от Макмастър - 54-годишен генерал на активна военна служба, ветеран от Афганистан. Той замени на поста генерал Майкъл Флин, принуден да подаде оставка, защото излъгал за многократните си контакти с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Според източник от Белия дом Банън бил назначен в СНС като мярка за гарантиране на прилагането на визията на президента, включително за ограничаване и оптимизиране на действията на Съвета. Задачата на Банън била да бъде коректив на Флин. Той участвал само в едно от редовните заседания на СНС.

Преди да бъде назначен в Съвета, Банън бе главен редактор на крайнодясна агенция Брайтбарт. Срещу нея имаше серия от обвинения в расизъм и фашизъм.

Отстраняването му означава връщане на отнетите пълномощия на членове на Съвета, които те са имали преди встъпването в длъжност на Обама. Като постоянни членове са възстановени шефът на Националното разузнаване Дан Коутс и председателят на Обединеното командване на началник-щабовете ген. Джоузеф Данфорд. Те бяха понижени до съветници.

Тръмп също така е понижил ролята на президентския помощник за вътрешната сигурност и контратероризма Том Босърт.

СНС по принцип стои в сянка. Той обаче е изключително важен стратегически орган в Белия дом, натоварен да събира информация, свързана с националната сигурност, и да съветва президента по въпросите на сигурността и външната политика.