Новият филм на Шая Лабъф Man Down спечели нищожна сума в първата си седмица по кината – това не е единствената лента с прочуто лице, която се проваля в боксофиса, но е достатъчен повод за Стюарт Херетидж да припомни в „Гардиън“  за още няколко филма със звезди от А-групата на Холивуд, които почти никой не е видял. 

Някои зрители може би знаят, че въпреки репутацията си на артпоп шегаджия Шая Лабъф продължава да прави филми. Не, това беше преувеличение. Само един от вас би могъл да знае това, защото най-новият му филм е бил гледан в киносалон само от 1 зрител през първата си седмица. Man Down, новият филм на Лабъф, е спечелил 7 паунда. Приходите му не са £7 млн. Нито дори £700. А едва £7. Предвид на това, че цената на билета за възрастен е 12,5 паунда, можем да предположим, че човекът, който е гледал филма, е бил или самотно дете, или студент, или пенсионер, ползващ намаление.

Вярно е, че Man Down е бил показан само в един киносалон в Бърнли, преди да получи по-широко разпространение или да се появи на видео. И все пак най-вероятно е спечелил по-малко пари, отколкото прожекционистът, докато го е показвал. Но Шая Лабъф не бива да се разстройва – някои от най-големите световни звезди също са имали ужасяващи пропуски в британския боксофис. Ето още няколко такива.

Run for Your Wife (2013): 602 паунда

Започва с кратка поява на Ролф Харис, а нататък става все по-зле. Бавен филм със скучен сюжет и лош кастинг, заснет некадърно. Саундтракът изглежда композиран от глух социопат. Това е – и то говори много – най-лошият филм на Дани Дайър. В Обединеното кралство Run for Your Wife е събрал 602 паунда, но мога да предположа, че неговите няколко десетки зрители са останали разочаровани.

 

 

„Тъмна вълна“ (2012): 90 паунда

Лош филм с Хали Бери. Това не е лошият филм с Хали Бери, в който тя играе супергерой, нито лошият филм с Хали Бери, в който е секретарка и едновременно детектив доброволец. Не е и лошият филм с Хали Бери, в който избива невинни хора, за да се добере до отвлечено дете. Или онзи лош филм, в който Хали Бери прави нещо абсолютно неописуемо с уред за пълнене на пуйка, зареден с лют сос. Не, това е лошият филм с Хали Бери, в който тя е укротителка на акули, развила фобия от акули, която води група ловци на акули на място, което се нарича Алеята на акулите. Сигурно ще кажете, че филмът се е представил лошо (в премиерния си уикенд изкара 90 паунда) – но аз мисля, че трябваше да е по-лошо.

 

 

„Майчинство“ (2009): 88 паунда

Филм за пет милионна долара с Ума Търман, която е първостепенна актриса, макар и вече да не е толкова популярна. Печалбите му в Обединеното кралство са под сто паунда, което накара филмовия критик Бари Норман да възкликне:

„Божичко, никога не съм чувал подобно нещо!”

Възможно е неуспехът да се дължи на лоша реклама и/или лоша програмация, защото филмът всъщност не е чак толкова лош, но така или иначе финансовата катастрофа е пълна.

 

 

„Колонията“ (2016): 47 паунда

Всички, които искат да видят как Ема Уотсън играе германска дама от 1973 г., която се бори с проповедник, но може би е педофил и индиректно работи за Аугусто Пиночет, да си вдигнат ръцете! Не? Ама ако ви кажа, че въпреки всичко тя не се отказа от сочния си британски акцент? Пак не? А ако добавя, че критиката определя филма като „гротескно недоразумение и подигравка с паметта на загиналите в един от най-мрачните периода от новата история?“ Все така не? Филмът е излъчен само веднъж и дори тогава почти никой не го е гледал.

 

 

„Прочиствачът“ (2005): 36 паунда

Въпреки участието на Рейф Файнс, Глен Клоуз, Джейми Бел, Алисън Джени и разходите от 10 милиона долара само шепа зрители в Англия са гледали този филм на кино. Може би защото този конкретен уикенд хората не са били в настроение да гледат драматична комедия със самоубийства. Или пък никой не е искал да произнесе на глас думата „прочиствачът“. Каквото и да е било, вече никой не помни, че подобен филм изобщо е съществувал.

 

 

"Площад Славейков"