Руските власти арестуваха няколко заподозрени съучастници на Акбаржон Джалилов, който се взриви в метрото в Санкт Петербург на 3 април, предаде Ройтерс.

Те бяха задържани в жилищен блок в града, след като там бе открита бомба.

Първоначално бе съобщено за подозрителен предмет. Евакуирани бяха жителите на два от входовете. След анализ на предмета полицията обяви, че става дума за бомба. Тя е обезвредена. Няколко часа по-късно стана ясно, че експлозивът е подобен на използвания при атентата в метрото.

От блока бяха изведени четирима души, оковани с белезници. Те обитавали апартамент на осмия етаж.

Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ) съобщи, че са идентифицирани съучастници на Акбаржон Джалилов. Предполага се, че те са от Централна Азия, откъдето е и самият атентатор.

Полицаи извеждат арестувани от блока в Санкт Петербург, където бе открита бомба. Снимка "Фонтанка"

Всичко това се случва само три дни след като бомба уби 14 души в метрото в града на Нева. Друг експлозив бе открит на една от станциите, но бе обезвреден.

Също днес в метростанция "Приморска" в Санкт Петербург бе задържан млад човек с изкуствена граната, предаде петербургският портал "Фонтанка". Малко преди ареста му станцията е била затворена. В момента полицията разпитва човека, за да разбере мотивите му.

Взрив избухна в блок, няма пострадали

Следобед силна експлозия бе дочута в блок в Петербург, намиращ се близо до този, където бе открита бомбата.

Взривът стресна местните жители. По-късно обаче стана ясно, че няма пострадали при него, предаде Ройтерс.

Повредена е обаче кола, паркирана пред блока.

Джалилов може да е бил свързан с узбекски джихадисти

Акбаржон Джалилов вероятно е бил свързан с узбекски ислямисти, воюващи в Сирия, пише в. "Комерсант". Следствието установило, че в дома си в Петербург той сглобявал бомби по получени от тях инструкции. Самият Джалилов е етнически узбек от Киргизстан.

Предполага се, че той поддържал кореспонденция с бойци от терористичната групировка "Туахид уал-джихад". Тя действа в Сирия и в нея членуват стотици узбеки. Сред тях има много живеещи в киргизката област Ош, където е живял и Джалилов.

Вчера стана ясно, че атентаторът е свързан и с двете взривни устройства. Едното се е взривило заедно със самия него. По оставената на станция "Площад на Въстанието" неизбухнала бомба били открити негови пръстови отпечатъци.