Археолози представиха лице на базата на най-старите човешки останки, изкопани на територията на днешен Северен Тайланд, разказа IBTimes.

Става дума за жена, живяла преди около 13 600 години, по време на късния плейстоцен и края на палеолита, или по-разговорно - каменната епоха. Останките са открити в каменното убежище Там Лод. Жената е била на възраст между 25 и 35 години и висока между 1,48 и 1,56 м.

Имайки предвид възрастта на останките и мястото, тя вероятно е наследник на първите хора, колонизирали Югоизточна Азия. В този смисъл напълно възможно е да е прародител на целия регион. 

Авторката на изследването Сюзън Хейс от Университета Уолонгонг в Австралия обяснява, че изображението не е с портретна точност.

"Лицевата реконструкция е много интересна за хората и привлича много ентусиазъм както от художници, така и от учени. За жалост, някои са учени, които не разбират въобще техническите елементи от артистичното представяне, други пък са хора на изкуството, които не разбират техническите детайли на науката - описва тя. - Мъртвите заслужават малко по-добро отношение от това."

Възстановяването на лице на праисторически човек е изключително сложна задача, като се ползват голямо количество данни на други останки от същия регион, както и измервания на черепите, мускулите, кожата и другите меки тъкани на лицето и на модерни хора от региона и целия свят. Затова Хейс нарича метода "лицево приближение".

Въпреки тези проблеми Хейс смята, че крайното изображение дава добра представа за лицето на жената. Тъй като е базирана на средни стойности от данните на лицата на много хора, резултатът е и "средноаритметично" лице.

"Никой обаче не е "средноаритметичен". Но това според мен е по-добър метод от интуиция, вдъхновение, автопортрет или много по-простите методи, които са просто грешни", твърди професорката.