Бившият зам.-председател на ДПС Касим Дал, който впоследствие основа партията НПСД, коментира вчерашната декларация на движението по повод предстоящия референдум в Турция. Според Дал от движението са против референдума, защото са притеснени, че там хората ще гласуват свободно и по съвест, а това застрашава устоите на всичко, в което феодалите на ДПС вярват. Дал е против това законно избраният президент на Турция Реджеп Ердоган да бъде наричан султан.

Ето пълния текст на написаното от Дал във фейсбук:

"ДПС „спасиха България“, сега дойде ред и на Турция...

След като от два месеца се води яростна кампания против „чуждата намеса“ във вътрешните дела на България, днес българската партия ДПС излезе с декларация, в която дава оценка и обявява за султан законно избрания президент на Република Турция. Феодалните владетели от ДПС квалифицират по недопустим начин държавния строй на приятелска държава и призовават да се гласува с „НЕ“ на референдум, който застрашавал демокрацията. 

Запитах се как точно референдумът, който е най-чистата форма за упражняване на пряка демокрация, може да застраши същата тази демокрация и върховенството на закона. Вероятно страховете им са, че референдум, в който хората могат да гласуват по съвест и убеждение, без гавазите на КОЙ да ги „мотивират“ по правилния начин, застрашава устоите на всичко, в което ДПС феодалите вярват. Цинизмът на хората, които посяха, поливат и отглеждат с усърдие модела КОЙ и неговите метастази, няма граници! Интересно към кого ли са поели ангажимент и срещу какво???

Турският народ сам ще избере своя път!"

Касим Дал