Сирийската правителствена авиация извърши атака с хлор срещу цивилни граждани в град Латамина.

Това съобщи днес следобед в туитър германският журналист Юлиан Рьопке от в. "Билд".

Той се позовава на местни опозиционни активисти. Над града бил забелязан жълт дим, който се издигал от хвърлени касетъчни бомби.

По предварителни данни загинали са трима души.

 

Съобщението идва само два дни след информацията, че сирийските правителствени сили са извършили атака със зарин в град Хан Шейхун.

Твърди се, че жертвите от това нападение са вече 70, много от които деца. Въпросът стигна до Съвета за сигурност на ООН и предвещава сблъсък между Белия дом и Кремъл. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е променил позицията си към Сирия и Башар Асад. А според постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли той вече вижда Русия като заплаха.

В периода между август и октомври 2016 г. имаше три предполагаеми случая на атаки с хлор в Сирия.

Първо в началото на август бе съобщено, че правителствен хеликоптер е пуснал варели с хлор в провинция Идлиб.

Месец по-късно отново режимът на Башар Асад бе обвинен, че негов хеликоптер е пуснал хлор в Алепо и е причинил десетки случаи на задушаване.

Сирийските власти отхвърлиха обвиненията и на свой ред заявиха, че химическите атаки са дело на бунтовниците. А говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече тогава въстаниците "подкрепяни от САЩ животни".

В края на октомври режимът на Асад обвини бунтовниците, че са атакували с хлор контролиран от правителствените сили район на Алепо. Въстаниците отрекоха.