"Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България". Това пише в позиция на президента, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

В последните дни напрежението ескалира, заради поправки в Закона за българското гражданство и няколко други закона, предвиждащи въвеждане на уседналост за всички видове избори. В развитието на скандала стана ясно, че автор на поправките, публикувани и после сваленни от сайта на правосъдното министерство, е секретарят на президента Емилия Друмева, но Румен Радев лично е идеолог на забраната за гласуване на наши сънародници в чужбина, ако не са живели поне три месеца от годината в България.

"Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота загърбиха темата", се казва още в становището на президента.

Според него обаче проблемът бил налице и той можел да бъде решен само със закони, които гарантират „както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава“.

След това Радев все пак напомня, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание.

"Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми", заявява още държавният глава.

"България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат".

Така по-рано през деня Радев коментира скандала пред "България он ер".

Скандалът избухна преди два дни, когато от Министерството на правосъдието публикуваха за обществено обсъждане поправки уж в Закона за българското гражданство, през които обаче се предлага ремонт на Изборния кодекс, закона за партиите и закона за вероизповеданията.

Ден по-късно правосъдното министерство уволни шефа на дирекция "Съвет по законодателството" в министерството Любомир Талев, защото проектът бил пуснат без съгласуване с министър Мария Павлова.

Самият Талев обаче се защити и обяви, че поправките са писани от проф. Друмева и екипа й, а президентът Румен Радев лично е настоял да се изготви законопроектът, споделяйки на среща с екип на министерството в понеделник, че ако няма ремонт на правилата, ДОСТ ще врязат в парламента на следващи избори. 

Проф. Друмева пък заяви, че е консултирала законопроекта, но не може да каже откъде идват самите предложения.

По-рано днес в Разград премиерът Огнян Герджиков обяви публикуването на поправките от страна на правосъдното министерство за "прибързан ход". И заяви, че той няма пръст във въпросните предложения, макар да има подов да се мисли за ремонт на Изборния кодекс.

Ден по-рано външният министър Ради Найденов заяви, че не би одобрил подобни поправки, а трябва да се помисли за улесняване на вота в чужбина.

На промените в законодателството остро реагираха българи от чужбина, "Нова република", Да, България", а на следващия ден - ГЕРБ и БСП.

Единствено от страна на патриотите се чуха гласове на одобрение на идеите за уседналост.