Да се прати одит във Върховния касационен съд по сигнал на няколко съкратени служители от администрацията и шофьори. Това бе решено днес след свиреп скандал в Пленума на ВСС.

Днес висшият орган на ВСС, който след разделянето на професионални колегии трябваше да решава само съдбоносни за цялата съдебна система проблеми, се занима за пореден път с проблемите на деловодителките, които се радват на огромно внимание от мнозинството. Те бяха приети и изслушани преди 2 седмици, докато Лозан Панов бе на конференция с Лаура Кьовеши.

Затова днес председателят на ВКС направи нещо като изложение-обяснение: че се касае за вътрешни размествания, които на всичкото отгоре са обект на дело в съда; че е установил, че шестима шофьори са твърде много, а заместниците му нямат представителни функции; че някои от позициите, които сега се оплакват - например в отдел "Правен", не били на пълен работен ден, че друг - по протокол и международна дейност, е установен като напълно излишен... Но затова пък получавал 50 % ДМС.

"Смятам, че с намалямаването от 6-има шофьори само на 2-ма и използването на 2 автомобила, при възникнала необходимост на моите заместиници - за някаква дейност, било при посещение на НС, МС или някави други - тези двама шофьори могат да обслужат нашите колеги.

 С оптимизацията на администрацията на ВКС аз не ощетявам бюджета на съдебната система. И в този смисъл - когато се намалява работата, когато може да бъде оптимизирана и може вместо от 3-ма да се върши от 2-ма, това е в правомощията ми."

Не помогна нито напомнянето на представители на малцинството, че изземват функциите на съд, ако става дума за един най-нормален трудово-правен спор и че дори да има някакъв проблем с администрацията във ВКС, с него може да се занимава само и едиснствено съдийската колегия. Соня Найденова през цялото време питаше в каква точно процедура са, защото е абсурдно, а числеността на служителите в съдебните звена е от комепетентността на съдийската колегия.

Напротив - Галя Георгиева настоя, че щом Пленумът е избрал Лозан Панов, той трябва да му търси отговорност - дали съкратените деловодителки са разместени щатове или са нещо друго.

А Димитър Узунов се притесни за ВКС:

"Съдии във ВКС, заместници редно ли е да остават без шофьори все пак!"

Светла Петкова най-простосърдечно предложи да се направи там нещо, каквото каквото и да е, само и само да се проверява Панов:

"... Да вземем решение да се сформира една работна група ли, експертна група или - да се възложи на една от групите да се извърши проверка – дали тези дейности съответстват на утвърденото щатно разписание... Може би одит да възложим..."

И не се притесни да борави с твърдения като "твърди се, че".

"Ние какви се изживяваме тук – като съдебния състав, който ще реши спора между служителките, които така и така са си завели дело", попита я отсреща Соня Найденова.

А Юлия Ковачева директно каза, че изземват правомощията на съдебен състав, който в момента гледа делото и не знае на какви основания го правят.

Калин Калпакчиев пък припомни, че никога досега пленумът не е изслушвал служители от адиминстрацията:

"Процедурата е напълно неясна, липсва каквото и да е основание за нейното провеждане, то липсва и проект за решение... С одит или без одит, постигната е целта - търси са цаката на Панов, а за администрацията никой не го е грижа. Само за коли се говори тука - то показва едно сбъркано ценностно отношение в правосъдието – може ли само коли да се говори и за чистачки?!"

Калпакчиев внесе паралелно предложение - като ще се прави одит на ВКС, същите да се направят на ВАС и на върховната прокуратура. Със смях предложи те да се гласува т в пакет, което, разбира се, не стана.

Въпреки това Михаил Кожарев (острието на прокуратрата, който обикновено държи речи в подкрепа на Сотир Цацаров, б.р.) изтъкна като основание положения в Закона за вътрешния одит в публичния сектор, където всяка организация подлежи на проверки. Имало нужда от такава, която "да идентифицира и прецени рисковете във ВКС и да даде конкретни препоръки, без тази проверка да засяга други права".

Гледка от камерата във ВСС: Камен Иванов (прав) и Калин Калпакчиев (до него) се забавляват, докато Светла Петкова (вдясно най-отпред на кадъра) чете, че трябва сда се нпарви каквото и да е срещу Лозан Панов. 

"Защо да не се занимаем с това щатно разписание? Кой го е разглеждал това щатно разписание - има в него длъжности за гардеробиери – все едно ВКС е театър", продължи Светла Петкова (всъщност към ВКС има и почивни бази, б.р.) 

Накрая Съветът дружно реши да се прати одит на ВКС, но отхвърли да има проверки и във ВАС, и в прокуратурата. Нищо че Юлия Ковачева отбеляза, че понятието "одитна проверка" въобще не съществува в закона.

Калин Калпакчиев откровено възмутен напомни, че трябва да проверят тогава и "душевното състояние" на техните (на ВСС) служители, които са не по-малко стресирани.

- Моля ви, успокойте се - призова го Димитър Узунов.

- Спокоен съм - отговори му Калпакчиев.

- Познавам ви по цвета на... - не довърши на какво представляващият Узунов.