Федерация на потребителите ще обжалва пред съда решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа с близо 30%.

Това стана ясно днес след среща на федерацията с лидерката на БСП Корнелия Нинова и членове на партийното ръководство. Социалистите щели да "подпомогнат с юридически съветници процеса по подготовка на жалбата и внасянето в съда”, обяви Нинова.

От името на неправителствената организация соцлидерката обяви чрез пресцентъра си, че за тях КЕВР "не е регулиращ орган, няма предвидимост и прозрачност в нейните действия и е лост за защита на монополите."

Социалистите ще настояват в 44-ия парламент отново да има постоянна комисия, която да наблюдава действията на енергийния и воден регулатор. В предишния парламент такава комисия бе създадена по настояване на "Патриотичния фронт".

Нинова каза, че от БСП са помолили производителите да изчислят според тях как по-скъпият газ ще се отрази на цените на стоките, които произвеждат и продават.

"Положението е различно, защото има производства, в които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на природен газ, има и други, при които това не влияе толкова много. Например при хлебопроизводителите и производството, и охлаждането, и логистиката ползва газ и там ще бъде много сериозно отражението на това”, посочи Нинова.