Изборите минаха. И дойде „утрешният ден“. Даже точно десет дни минаха. А ето каква е ситуацията (пак в точки, разбира се):

1. 10 дни след изборите държавата отново няма стратегия за развитие;

2. 10 дни след изборите лидерът на спечелилите не е казал на къде ще ни води. Единствените подметнати думи пред журналистите са кой искал и кой щял да бъде премиер;

3. Даже и случайно да не е Бойко, някой има ли съмнение кой ще дърпа конците на този „не-Бойко“?

4. От лятото на 2013 г. до март 2017г. Бойко води кампания срещу златния пръст на Волен. Припомням го за пълнота.

5. В клипа на "Атака" се пее: „Държавата ни горда сега е на колене, гербери крадливи говорят за пестене.“ Волен прави всичките си публични изяви на фона на този клип. Припомням го пак за пълнота.

6. Двамата от горните точки сега преговарят и договарят как ще ни управляват заедно през следващите години. Даже са се били споразумели, че ще изкарат пълен мандат от 4 години. Все едно двама цезари се разбират как да си поделят робите.

7. Никой не бърза да прави правителство. Остава усещането, че подмолно върви някакво разбирателство, някакво разпределяне.

8. Бойко и Волен ще водят правителство, което ще реализира Българското Председателство на Съвета на ЕС. Ако не беше тъжно, щеше да е ужасно смешно.

9. България бе осъдена от ЕС за мръсен въздух. Кметовете продължават да рапортуват, че са успешни в борбата с мръсния въздух.

10. Веднага след изборите КЗК каза, че няма картел на пазара на горива. На следващия ден съдът разкри, че 90% от горивата минават през данъчните складове на една фирма. Която години наред е на загуба.

11. Веднага след изборите КЕВР вдигна цените на газта и водата.

12. Служебен кабинет спира концесионни процедури. Очакваме национализацията да започне утре.

13. Служебен кабинет приема правила за уседналост при гласуване. После казва, че не е така. Ама и хора на новия президент били намесени. Но не много. А някакъв експерт случайно е ъплоуднал грешен документ. И го уволниха.

14. Корнелия успя да спечели вътрешните си битки. Ама изчезна от публичното пространство. Или я е срам за глупостите, които наговори през кампанията. Или не я е срам, просто не иска да й личи това.

15. Тъжни реформатори мятат оставки на разбъркано и обикалят сутрешните блокове да страдат. Никой не им обръща внимание.

16. Ако бяха метнали оставка от правителството преди няколко месеца, през октомври, месец преди президентските избори, както им казвах, ситуацията щеше да е корено различна. Ама пусти министерски постове….

17.  В "Нова република" подават оставки. Нова какво? Какво беше това? Да направиш нещо, което да изчезне преди даже да му научат името, е малко тъжно.

18. „Да, България“ постигна някакъв успех. Но ако не продължат конструктивно напред, ще последват съдбата на Нова Какво.

19. ДПС, както винаги, са най-хитри. Тихо си взеха своето, тихо гледат сеира на другите. Чакат пак да опрат до тях.

20. Пак казвам, това са само едни избори. Само един малък момент от живота. Демокрацията не е състояние, а процес. Вчера всички ние направихме този избор. Някои вече ги е срам, въпреки, че не си казват. Горе главата, нищо не е приключило. Скоро пак ще трябва да правим друг избор. След това пак. И пак.

21. Вече сме не „на другия ден“, а след десет дена. Нищо не се е променило. Значи сме направили тъп избор. Вадим изводи и продължаваме напред. И да, както винаги, оптимист съм. Англичаните са си направили обществото за 800 г. На нас ще ни отнеме само 250 г.

За финал. Да повторим. Бойко и Волен си били подписали споразумение, че ще ни управляват цели четири години. От всички нас си зависи дали ще ги разочароваме...

----

* Любомир Аламанов е комуникационен специалист. Коментарът му е от страницата му във фейсбук. Публикуваме го с разрешение на автора.