Европа е „един загниващ континент“ и „център на нацизма“. Това каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в град Балъкесир в Северозападна Турция.

„Европа вече не е център на демокрацията, на човешките права и свободи, а на гнет, насилие и нацизъм", каза той, цитиран от Франс прес.

И продължи:

"Европа вече няма какво да ни каже, нито на нас, нито на някого друг. Ние имаме срещу себе си един загниващ континент“.

Според Ердоган расистките партии държат в ръцете си европейските лидери и правителства.

Изявлението на Ердоган е продължение на неколкоседмичното напреженение между ЕС и Турция след отмяната на прояви на негови привърженици в няколко европейски държави, включително Германия и Холандия.

В оставащите 10 дни до референдума за конституционна реформа, разширяваща неговите президентски пълномощия, Ердоган възнамерява с тези последни нападки да капитализира възмущението, предизвикано в Турция от забраната на митинги на негови привърженици в Европа, отбелязва Франс прес.

Реториката обаче влошава отношенията между Турция и ЕС, които са важни търговски партньори и си сътрудничат по проблема за мигрантската криза и в борбата срещу тероризма.

През последните седмици турските лидери многократно заплашиха, че няма да прилагат вече споразумение с ЕС, сключено миналата година, което позволи рязко намаляване на потока от нелегални мигранти от турските брегове към гръцките острови.

Ердоган спомена миналия месец и за евентуално организиране на референдум, за да се реши дали Турция да продължи преговорите за присъединяване към ЕС.