Месец след координираната атака срещу "бунтаря" от Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев от близките до Делян Пеевски издания и мнозинството в Съвета, най-накрая бе внесена за обсъждане точка под надслов "Обсъждане на темата за независимостта на съдебната власт през призмата на медийни публикации".

Предложението бе подписано от 11 от членовете на съвета, начело с Димитър Узунов и Галя Георгиева, внесено за разглеждане на предишно заседание и оттеглено без обяснения от представляващия ВСС - отлагането съвпадна с отсъствието на Георгиева след претърпян тежък автомобилен инцидент, припомня "Съдебни репортажи".

Темата, която съсредоточи вниманието на "здравите сили", се няколко снимки в анонимна публикация публикация на “Монитор”, препечатани в "Блиц". На тях са заснети на улицата Калин Калпакчиев, съдия Мирослава Тодорова (срещу която по инициатива на прокуратурата има дисциплинарка, б.р.) и бившият правосъден министър Христо Иванов. На втората са председателят на Съюза на съдиите (ССБ) Атанас Атанасов, главният секретар на съсловната организация и съдия в САС Весислава Иванова, Христо Иванов и съветникът на Европейската комисия в София Юри Тавание. В предложението срещу Калпакчиев се твърдеше, че следва да се обсъди “дали е застрашена независимостта на съдебната власт, като член на ВСС се среща и демонстрира близост с “партиен лидер” (Христо Иванов) и с “подведено под дисциплинарна отговорност лице” (Мирослава Тодорова).

Дискусията днес очаквано се превърна в другарски съд. Първа Юлия Ковачева обясни, че нито материалите, нито снимките в медиите, на които се позовават вносителите на предложението, дори не са качени на мониторите на членовете на ВСС. След това разказа, че се запознала със снимките, тъй като получила писмо, “издържано в стила ранния социализъм”, което гласяло: “Ти, като член на ВСС, защо толерираш забранената от закона симбиоза между магистрати и политици?”. Съдийката коментира, че това са добре познати похвати от миналото, които обаче са на сериозно въоръжение и днес. Оказа се, че и други членове на ВСС са получили идентично писмо. Обади се Васил Петров, който саркастично коментира, че бил възмутен, че не е получил такова писмо.

По същество пръв коментира Ясен Тодоров, който заяви, че темата е изключително деликатна, защото “членовете на ВСС са хора, които са под прожекторите на общественото внимание, но същевременно са хора със своите пристрастия и права като хора и граждани”.

“Ограничаването на техните контакти са много деликатен въпрос. Може би ще изненадам някои от вас, но аз считам, че г-н Калпакчиев има право да контактува с лица, с които прецени. Не бива да се приписва като черна точка, че контактува с приятели. Моето становище е, че контактуването с лица е право на избор на членовете на ВСС”, започна той.

После уточни, че бил отделен въпрос дали тези контакти не го правят предубеден, когато решава съдбата на магистрат, визирайки дисциплинарното дело срещу съдия Тодорова.

Галина Карагьозова се възмути, че подписалите предложението навсякъде написали, че това са факти – че Христо Иванов е лидер на политическа партия, че съдия Тодорова е дисциплинарно привлечена. “Да си председател на ССБ явно и това не е работа. Първо нека вносителите да ни убедят, че на снимката фигурира Христо Иванов в качество на лидер на политическа партия. На какво се позовава твърдението, че към момента на снимката Мирослава Тодорова е дисциплинарно привлечена? (на кадрите всички са по къс ръкав, а те бяха публикувани през януари в "онези" медии, б.р.).

Самият Калин Калпакчиев каза, че е написал своето становище, но ще го изрази единствено, след като 11-те предложители обяснят мотивите си и кажат собствените си позиции. (от 11-те вносители само 5 го атакуваха, а другите мълчаха. От 5-те пък само 2 от съдийската колегия - Георгиева и Светла Петкова, б.р.)

“Членовете на ВСС трябва да притежават високи професионални и морални качества – човек, когато се подпише под един лист, трябва да има смелост и достойнство тук, публично да каже какво мисли. Вие от какво водени подписахте това предложение?”, заяви той и допълни, че предложението е неуважително, защото освен граматическите грешки съдържа единствено преписани два абзаца какво се твърди в “Блиц” и “Монитор”.

Последва и “обяснението” на Галя Георгиева. “Не бива политиците да се намесват в работата на съдебната система, трябва да стоят далече. Контактите на магистрати с политици не могат да донесат до нищо друго, освен до натиск”, започна тя. След това отклони темата, като показа на колегите си “една книжка” – финалния доклад на “Центъра за съдебна и разследваща журналистика” по проект “Мониторинг на работата на Висшия съдебен съвет”, заяви, че проверила историята на регистрацията на фондацията и открила, че тя била управлявана от Христо Иванов (Георгиева не за първи път “открива” това обстоятелство, тъй като темата е била засягана и на други заседания на ВСС, отново от нея).

Георгиева продължи, че всичко това било недопустимо отношение към ВСС, който управлявал съдебната система, затова било и “неуважение” към съдебната власт. След това се върна по същество. “Резонен е въпросът кога са направени снимките”, каза тя и призова Калпакчиев да си спомни. “Тези срещи възприемам като натиск, през целия мандат работихме под натиск. Не е добре, че е член на дисциплинарния състав по делото на Мирослава Тодорова”, посочи тя и отново заяви: “Дадох (доклада – б.а.) и на Тавание да види за какво се плаща по проекти”.

Светла Петкова направи сравнение с наложеното дисциплинарно наказание на Петър Стоянов заради вечеря с подсъдимия по делата “Сапард” Марио Николов. Според Петкова той бил наказан заради “една снимка, направена завоалирано зад витрина”. Дребна подробност, която Петкова изпуска, е, че Стоянов е бил докладчик по дело на фирма, свързана с брата на Марио Николов – Петър, Стоянов се произнася в полза на въпросното дружество – “Лидерпак” и осъжда Агенция „Митници“ да му изплати обезщетение в размер на 561 094 лв. за пропуснати ползи.

“Вашата превратна представа за действителността е наистина заразителна. Съжалявам, че ВСС става част от една дирижирана атака срещу Механизма за сътрудническо и проверка. Както и да интерпретираме внесената точка, е все едно. Факт е, че ВСС става част от всичко това”, възропта председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

И със сарказъм помоли членовете на ВСС да направят проверка и срещу него, защото на 17 март присъствал на конференция на ССБ, на която се ръкувал с бившия правосъден министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

“Ако смятате, че това е нарушение – това ви е превратна действителност”, отсече той. Тук от залата се чу, че единият бил успешен депутат, а другият – Христо Иванов – не, което предизвика следващата порция смях.

Панов се възмути, че членовете на ВСС нападат Тавание и в предложението го наричат “лицето Тавание”.

Румен Боев (от прокуратурата и от Пловдив, б.р.) реши да обясни, че има много приятели – “едни политици, други отпаднаха от политиката, едни влязоха в затвора, но в крайна сметка трябва да имаш хигиена в конкретни моменти”. Призова да се разследва кога са направени снимките и дали са автентични, защото ВСС се сезирал “по какви ли не злобарски материали – дискети, каскети”.

Румен Георгиев вметна, че силно се надява срещите на Калпакчиев с Христо Иванов “да не са толкова много, че не се сеща кога е правена тази”. “Другото би било странно”, поясни той.

Соня Найденова подчерта, че дебатът се изместил върху това защо Калпакчиев не си е направил отвод (като член на дисциплинарната комисия срещу Мирослава Тодорова и специално напомни, че никога не са "правили такъв другарски съд като този в момента".

“В публичното пространство има и други снимки, демонстриращи близост, привързаност и по лични поводи с представителите на политически партии. Досега това не е представлявало интерес или дебат. Нито е давало повод член на ВСС да се отвежда от решения, касаещи представител на политичека партия”, даде още един пример със снимките на Димитър Узунов, Яне Янев и Бойко Борисов Найденова.

Понеже вече беше към 18 ч, самият Калин Калпакчиев обясни, че има ангажимент и трябва да напусне заседанието. Галя Георгиева заяви, че ще се противопостави точката да се разглежда от Съдийската колегия, а след нея се чуха призиви дебатът да бъде закрит.

Всичко приключи с изказване на Галина Карагьозова, колкото да напомни, че проект на решение де факто няма. Димитър Узунов дори не заговори за гласуване на нещо - каквото и да е - като краен извод, и преминаха към следващата точка.