Въпреки че президентът Румен Радев направи изявление в посока как е защитавал България от лошите (т.е. - призна съпричастност със законопроекта, б.р.), тази сутрин от Министерството на правосъдието с неколкоминутен монолог увеличиха объркването по скандала с качения Закон за изменение и допълнение на Закона за българско гражданство.

Зам.-министър Деница Александрова-Митрова изчете с равен тон съобщение, според което Любомир Талев е направил цели три изумително нагли грешки, особено като се има предвид, че е бил на изпитателен срок.

"Заявявам ясно и категорично, че проектът от закона е готвен от експерти към министерството и впоследствие е обсъждан в Правния съвет към президента", каза тя (Талев  твърди, че от "Дондуков" 2 направо са натискали как да изглеждат текстовете., б.р.).

Така текстът бил качен от директора на дирекция "Съвет по законодателството" в нарушение на чисто прясна заповед от 17 март 2017 г. (ти да видиш!) и без да бъдат изпълнени разпорежданията на зам.-министър Митрова във връзка с редакцията на текстовете за изборните права.

"Финалният вариант, който беше качен за обществено обсъждане, не е съгласуван с министъра на правосъдието", каза още тя.

И за капак този млад служител...:

"Ден след това в нарушение на вътрешните правила служителят направи още едно нарушение, опитвайки се да стартира съгласувателна процедура, преди да е изтекъл срокът за обществено обсъждане."

Правосъдната зам.-шефка допълни, че последното е видно от водената от Талев кореспонденция.

"Категорични сме и потвърждаваме, че с действията си служителят уронва престижа на Министерството на правосъдието. С цел уточняване уточняваме, че той е назначен за директор на дирекция "Съвет по законодателството", като към настоящия момент същият е в условията на изпитателен срок. И който към момента на неговото освобождаване не е бил изтекъл.

Отново заявявам, че в нито един момент в обсъждането на законопроекта не е коментирано отпадането на правото на глас на български граждани, живеещи на територията на ЕС."

Накрая зам.-министърката не отговори на нито един журналистически въпрос. Служебната правосъдна министърка Мария Павлова пък въобще не се появи.