Сирийската авиобаза край Хомс, която беше ударена рано тази сутрин от 59 американски крилати ракети "Томакоук", е почти напълно разрушена, предава Фокс тв.

Изпепелени са дузина хангара, депо за горива и противовъздушната отбрана на базата, твърдят от Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон. Двете самолетни писти също са извън строя.  

Най-малко шестима сирийски войници са убити, а десетки ранени. Не се съобщава за пострадали цивилни граждани. Губернаторът на провинция Хомс обяви, че едва ли има "големи човешки загуби". Дамаск официално съобщава за убити и възникнали пожари, но не дава подробности.

Първоначалните данни сочат, че са нанесени големи щети и разрушения на авиобазата и оборудването й, сочи капитан Джеф Дейвис, говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

Той добавя, че доставката и използването на химическо оръжие от режима на Асад е силно затруднено. Както е известно, точно от тази база са излетели самолетите, нанесли удари с химическо оръжие преди два дни в провинция Идлиб. Тогава загинаха около 100 души.

Военният говорител определи ракетната атака като единична и достатъчна и заяви, че няма планове за продължаване и разширяване на нападението. Но предупреди, че всичко ще зависи от поведението на диктаторския режим на Башар Асад.