Камион уби най-малко четирима души и прегази неуточнен засега брой хора на централна улица в шведската столица Стокхолм, съобщиха местни медии.

Час и половина по-късно бе съобщено, че нападателят е заловен. Разпространена бе дори снимка как полицията води арестуван човек. След това обаче той бе пуснат, тъй като се оказа, че няма нищо общо с трагедията.

Полицията се коригира, че нападателят се издирва, и разпространи нова снимка. Засега не са ясни мотивите за нападението.

Заподозреният нападател.

 

Полицаи водят арестуван, който първоначално бе обявен за заподозрения нападател.

"Щвеция е нападната", заяви премиерът Стефан Льофвен.

Той обяви инцидента за атентат.

 

Нападението стана на "Дротнинггатан", една от централните и най-оживени пешеходни улици в шведската столица, около 15 часа местно време (16 часа българско). Според очевидци има много хора на земята.

Очевидци съобщават, че са дочути изстрели. Стотици хора се втурнали панически да бягат след врязването на камиона. Кабината на машината пламнала след удара.

Шведският премиер Стефан Льофвен прекъсна пътуването си до втория по големина град в страната Гьотенборг и се завърна в Стокхолм.

Полицията в Стокхолм предупредила, че може да има между един и трима нападатели с оръжие, които се движат из града. Тази информация засега не е потвърдена. Силите на реда предупредиха хората да избягват центъра на Стокхълм.

Сградата на парламента бе обкръжена от полицията. Над столицата постоянно кръжат хеликоптери. Цялото метро бе затворено.

По-късно стана ясно, че камионът е откраднат тази сутрин. Той принадлежал на пивоварната "Спендрупс".

Всички станции на метрото бяха затворени. Въоръжени командоси нахлуха в станция в самия център на града. Според слухове там се крие един или повече предполагаеми нападатели.

Трета атака с превозно средство за 8 месеца

В последно време ислямски терористи започнаха да използват превозни средства при атентатите.

Само преди две седмици - на 22 март, ислямистът Халид Масуд прегази десетки хора с колата си и се вряза с нея в оградата пред парламента в Лондон. Той уби полицай, когото наръга с нож, и бе застрелян. Починаха и четирима от прегазените.

През 2016 г. навръх 14 юли, националния празник на Франция, тунизиецът Мохамед Лауайедж Булел уби 84-ма души, които прегази с камион в Ница.

А на 19 декември 2016 г. бежанец с камион уби 12 души, които прегази на коледен пазар в Берлин.

Отговорност и за трите атаки пое "Даеш" ("Ислямска държава").

Тръмп намекна за атентат в Швеция

Преди месец и половина – на 18 февруари, американският президент Доналд Тръмп измисли атентат в Швеция.

На среща със свои привърженици във Флорида той заяви:

"Трябва да пазим страната си сигурна. Вижте какво се случва с Германия. Вижте какво се случи снощи в Швеция. Швеция! Кой би повярвал това? Швеция! Те поеха много мигранти. Имат проблеми както никога досега. Вижте какво се случва в Брюксел. Вижте какво се случва по целия свят. Вижте Ница. Вижте Париж."

Заради изказването му външното министерство в Стокхолм поиска обяснение. В отговор Тръмп се оправда с репортаж на телевизия "Фокс нюз" за имигрантите в скандинавската страна.

Само три дни след изказването на Тръмп имигранти се разбунтуваха в предградието Ринкебю на Стокхолм. Те подпалиха коли, обраха магазини и замеляпха полицията с камъни.

Очаквайте подробности.