Гърция и кредиторите ѝ постигнаха днес споразумение по принцип за предстоящи данъчни и пенсионни реформи, което може да отключи нов транш спасителни заеми за дълбоко задлъжнялата страна.

Реформите, които правителството в Атина трябва да извърши през 2019 и 2020 г., включват разширяване на данъчната основа и намаляване на пенсиите и ще струват 2 на сто от БВП, като тежестта им се разпредели поравно между двете години, каза Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата.

„Имаме споразумение по основните елементи на политикта що се отнася до размера, времето и последователността на реформите и на тази основа по-нататъшната работа ще продължи в идните дни с оглед мисията да се върне колкото може по-скоро в Атина и да завърши работата“, каза той след неформална среща на Еврогрупата в столицата на Малта Ла Валета.

Дейселблум визира техническото финализиране на споразумението преди политическото му одобрение, което трябва да върне и Международния валутен фонд като пълноправен участник в гръцата спасителна програма на стойност 86 милиарда евро.

Споразумението позволява да бъде завършен вторият преглед на изпълнението на програмата в резултат на който Атина ще получи пари, за да посрещне 6 милиарда евро плащания по дълга си, чийто падеж е  през юли.