Людмила Путина беше омъжена за руския президент Владимир Путин над тридесет години. Те се срещнали в Ленинград, оженили се през 1983 г. и се преместили в Източна Германия, където съпругът започнал работа като шпионин на КГБ. След падането на Желязната завеса, се прибират в Русия, където Путин започва забележителния си път към върха на властта.

Но докато Путин царства в Москва, Людмила беше забелязвана все по-рядко на публични места. Даже имаше слухове, че е заточена в манастир. През юни 2013 г. двойката беше на балетна продукция в Кремъл. В антракта те съобщиха на репортерите, че се развеждат.

Оттогава се чува много малко за Людмила. Прессекретарят на Путин отказва да отговаря на въпроси за нейния живот, а в кремълската биография на руския президент тя не присъства. Но много обикновени граждани все още се интерисуват какво се случва с жената, която все пак е била най-близо до Путин някога, пише "Вашингтон пост".

Днес, след почти четири години тишина се появяват някои детайли около новия живот на Людмила. Оказва се, че вместо да ходи в манастир, тя планира луксозен живот в европейска вила с нов съпруг, който е 20 години по-млад от нея.

Тези нови датайли хвърлят не само светлина върху пословично тайния свят на фамилията Путин, но открехват завесата и към богатството, което критиците твърдят, че руският президент и най-близкият му кръг са придобили през годините.

Руският новинарски сайт "Собеседник" разкри връзката на Людмила още миналата година, когато се добра и до документи, според които 58-годишната бивша съпруга на Путин се е омъжила отново и е приела името на новия си съпруг - бизнесмена Артур Очеретни, тогава на 37 г. Появиха се и снимки, които показваха двойката на летище Хийтроу в Лондон. Те бяха публикувани тази седмица от уебсайта Стархит.

Връзките с европейската вила излязоха наяве в сряда, когато Проектът за докладване на организирана престъпност и корупция  (OCCRP) публикува статия, в която се изказва предположението, че Очеретни е собственик на мини дворец в село на име Англе, близо до Биариц в южна Франция, който струва 7,46 млн. долара и е претъряпл солидно обновление. Вилата е била купена шест месеца след като сем. Путини съобщи за своя развод.

Така изглежда вила "Сузана" близо до Биариц, за която се смята, че е закупена от Артур Очеретни, съпруг на бившата жена на руския президент.

Един местен жител споделя пред представител на OCCRP, че вилата в стил "арт деко" е забележителност.
"Купувачът е бившата жена на Путин, всички знаем това", казва още той, очевидно без да е наясно, че вилата е на името на Артур Очеретни.

Очертава се доста добро бъдеще за Людмила. Животът с Путин не винаги е бил особено лесен за чувствителната му съпруга. Както Наталия Кеворкян, биограф на Путин, беше казала пред "Вашингтон пост" малко преди развода: "Тя беше жена, която обичаше, а не беше обичана". 

Но сега възниква въпросът как Людмила и съпругът ѝ могат да си позволят толкова луксозна покупка? Артур Очеретни е директор на неправителствена организация - Център за развитие на междуличностна комуникация, който беше много свързан и преди с Людмила. Преди това е работил в агенция за организиране на събития с правителствени клиенти. Все пак директорите на НПО в Русия не получават сообено високи заплати и никое от бизнес начинанията на съпруга на Людмила не изглежда особено успешно.

Официално тя също не е заможна. До развода си тя трябваше съгласно руското законодателство да обявява имуществото си и доходите си, но никога не е декларирала големи богатства. Всъщност и имотната декларация на Владимир Путин е доста скромна - заплата от 147 хил. долара  и някои придобивки като апартамент в Москва, малко земя, три коли - това фигурира в декларацията му от 2015 г.

Отдавна обаче има спекулации, че Путин и хората около него са значително по-богати. Според някои оценки личното богатство на президента е около 200 млрд. долара, макар че липсват много доказателства за това. Теч на информация от досиетата "Панама" през 2016 г. от правна фирма в офшорната зона даде връзки, че хора близки до Путин държат около 2 млрд. долара в офшорни сметки.

Ясно е, че руският президент има основания да не споделя подобни детайли. Наскоро опозиицонният лидер Алексей Навални пусна видео, в което обвинява премиерът Дмитрий Медведев, че е приел над 1 млрд. долара подкупи. Разкритията доведоха до масови протести в големите градове на Русия.

През 2015 г. Ройтерс съобщи, че Катерина Тихонова, която е по-малката от дъщерите на Путин, притежава морска вила в Биариц за 3,7 млн. долара. Тя и нейният съпруг Кирил Шамалов, син на приятел на президента, имали 2 млрд., според информация на агенцията.