Норвегия ще строи първия в света тунел за кораби. Той ще е дълъг 1700 метра и ще минава в скална част от полуостров. Така плавателните съдове ще избягват опасните части от морето.

Stad Ship Tunnel трябва да бъде открит през 2023 г. През него ще могат да минават кораби с тегло до 16 хил. тона. Той ще бъде 37 метра висок и ще е широк 26,5 метра, съобщава Норвежката брегова администрация. Предполагаемата му цена е 2,7 млрд. норвежки крони или около 300 млн. евро.

Норвежкият министър на транспорта Кетил Солвик-Олсен обясни, че подводната типография и морските течения на югозападния бряг на страната създават "твърде сложни условия заради вълните". Плановете за тунел в Стад са от години, но сега вече има и финансиране, обясни министърът.

"Радваме се, че тунелът за кораби ще стане действителност", добави той като разясни, че времето за пътуване между градовете в тази част на Норвегия ще бъде намалено.

Тунелът ще е в най-тясната част на полустров Станладет, където от десетилетия климатът се смята за сериозна пречка пред корабоплаването.

Мениджърът на проекта Терье Андреасен обясни, че инженерите ще трябва да взривят около 8 милиона тона скали, за да направят тунела. Изграждането на съоръжението трябва да започне през 2019 г. Според плана с предимство ще е пътническият трафик, но увеселителни лодки и други плавателни съдове също ще могат да ползват тунела. Той ще е безплатен за съдове под 70 метра.