Администрацията на Доналд Тръмп е поставила САЩ на ръба на бойни сблъсъци с Русия, заяви днес руският премиер Дмитрий Медведев.

Така той коментира ракетните удари срещу Сирия.

По-рано президентът Владимир Путин заяви, че действията на Вашингтонв са агресия срещу суверенна държава.

"Край. Остатъците от предизборната мъгла се разсеяха. Вместо тиражираната теза за съвместна борба с главния враг - "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) администрацията на Тръмп доказа, че ще се бори яростно срещу законното правителство на Сирия. В остро противоречие с международното право, без одобрението на ООН. С нарушаване на собствените си процедури, установяващи необходимостта от предварително уведомяване на Конгреса за военната операция, която не е свързата с нападение срещу САЩ. На ръба на бойни сблъсъци с Русия", написа Медведев в профила си във фейсбук.

 

 

Според руския премиер Тръмп е доказал своята несамостоятелност и крайна зависимост от вашингтонския елит, който яростно е критикувал в речта при встъпването си в длъжност.

По настояване на Русия бе свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То е посветено изцяло на американската атака в Сирия.

Същевременно днес бе нанесен нов въздушен удар срещу град Хан Шейхун, където в понеделник бе извършена атаката със зарин, взела десетки жертви, предаде Ройтерс. Точно това нападение стана причина за американските ракетни удари.

От базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права заявиха, че ударът е дело боен самолет на сирийските правителствени сили или на руската авиация.

От Ройтерс засега не са успели да се свържат нито с армията в Дамаск, нито с Министерството на отбраната в Москва.