Никой извън България не е казвал на ГЕРБ да прави или да не прави коалиция с някого.

Това заяви днес пред БНТ Томислав Дончев от ГЕРБ - вицепремиер в двата кабинета на Бойко Борисов.

"Текат преговори, които не могат да бъдат лесни. Различните формации имат различни заявки преди изборите. Трудно е от тях да се сглоби нещо работещо. Когато всички се комбинират, цената става твърде висока", смята Дончев.

Той не вижда защо ГЕРБ трябва да отстъпи от нещо в преговори за съставяне на коалиция.

"Програмата ни не е букет от смели хрумвания, а комплекс от смели мерки, който трябва да бъде реализиран в цялост", каза Дончев.

Колкото до позицията за референдума за мажоритарен вот, доскорошният вицепремиер изтъкна, че това е предимно парламентарен въпрос.

Той бе попитан защо от ГЕРБ не се радват, че са спечелили изборите.

"Този безразсъден ентусиазъм на спечелилия е лековерен. Поемаш отговорност не само към тези, които са те подкрепили. А и към тези, които мислят по различен начин и са гласували различно. Демокрацията не е диктатура на мнозинството. Какво правим, когато една значителна част от населението, облъчена от политиците, смята, че мястото ни не е в Европа? Отговорите не са лесни", каза Томислав Дончев.

Водещият намекна, че тъкмо ГЕРБ ще започнат да управляват и цените ще скочат. На което Дончев отвърна, че КЕВР не е назначена от правителството, а от парламента.

Той бе категоричен, че ГЕРБ не са започнали тиха и скрита война срещу президента Румен Радев. Всички трябвало да се отнасят с достатъчно уважение към държавния глава. Но е важно да се знае каква част от  "странните случаи" от последно време са излезли от президента и кава част от служебното правителство.

На въпроса кой е написал проекта за промени в Изборния кодекс Дончев отговори:

"Трудно ми е да хвана логиката на някои събития. Чисто политическият прочит би могъл да е опит за провокиране, за залагане на мини за следващото управление."

Но веднага продължи:

"По-любопитна е ситуацията с постановление 208 (Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила - б.р.). Отменя се на извънредно заседание. Защо няма готов алтернативен вариант? Има много въпроси без отговори. Магистрала "Струма" не искам да я коментирам."

Накрая Дончев бе запитан не са ли много двама генерали на върха на една държава. И Бойко Борисов, и Румен Радев са бивши генерали.

"Те са от различни видове въоръжени сили", отговори бившият вицепремиер.