„Кремъл и президентът на Русия отдавна са загубили правото да говоят за агресия срещу суверенна държава“.

Това бе първият коментар на бившия министър на външните работи Даниел Митов по повод американския ракетен обстрел срещу Сирия и реакцията на Русия, че това е агресия срещу суверенна държава.

Даниел Митов припомни военната кампания на Русия срещу Грузия през 2008 годна и анексирането на Крим от Украйна през 2014 година. И продължи да изрежда действия на Путин.

„Дестабилизира със собствено участие Източна Украйна. Агресия след агресия срещу суверенни държави. И в същото време прикрива един сатрап като Башар Асад, който избива собственото си население“.

Даниел Митов припомни, че през 2013 година Русия пое ангажимент, след атака с химическо оръжие в един от кварталите на Дамаск, че химическото оръжие на Башар Асад ще бъде унищожено. Сега обаче се случи нова атака, вероятно със зарин.

„По-голяма част от доказателствата сочат, че режимът на Башар Асад използва химическо оръжие срещу територии, които не владее. Червената линия е използването на оръжия за масово поразяване. Ако след преминаването им няма последствия, те стават зелена светлина. Червените линии стават зелени светлини. В момента американският президент каза „Стоп!“

Даниел Митов определи като притеснително, че България няма позиция по последното развитие в Сирия.

„Няма как да избягат институциите от позиция. Президентът носи основна отговорност. Не може да се държим в тази ситуация като държава, която не съществува“.

Бившият външен министър коментира, по принцип не бяга от отговорност, но не съмнява да има условия той отново да поеме поста.

„Аз се съмнявам, че мога да играя подобна роля. Министърът трябва да води диалог с новия президент“, обясни Митов и припомни различията си с Румен Радев по теми като санкциите срещу Русия и търговското споразумение СЕТА.

Следващият външен министър трябва да води диалог с президента и да бъде компромисна фигура.

„Настоящият служебен министър Ради Найденов е изключително подходяща фигура. Това виждам аз“, заключи Митов.