САЩ, Канада и Мексико вече водят преговори за обща кандидатура на световното първенство по футбол през 2026 година. Това съобщи Виктор Монталиани, президент на конфедерацията КОНКАКАФ, в която членуват футболните федерации на трите страни от Северна и Централна Америка.

"Идеята се роди преди известно време, а разговорите продължават, казва Монталиани, цитиран от в. "Гардиън". - Перспективата е много вълнуваща, стига преговорите да бъдат доведени до успешен край. Сигналите са изцяло позитивни. Те са ясен знак какво може футболът, обединявайки цели държави."

Единственият случай досега за повече от един домакин бе през 2002 г., когато Южна Корея и Япония посрещнаха съвместно най-голямото спортно събитие на планетата. Самостоятелно Мексико организира две световни първенства - през 1970-а и 1986 г., а САЩ прие форума през 1994 г.

Ако се стигне до тройна кандидатура и тя спечели, мондиалът ще бъде исторически по още един параграф. Това ще са и първите финали с 48 отбора. До 2022 г. участниците са 32.

По-големият брой тимове означава и повече туристи, брой мачове, стадиони, подобрена инфраструктура, нови хотели, транспорт и т.н. и т.н. За една страна, била тя и САЩ, ще е по-трудно да организира шампионата, но три ще си поделят разходите.

Америка разполага с много и гигантски стадиони, някои от които са нови, но въпреки това ще трябва да се направят реконструкции.

Коментира се, че полуфиналите могат да се играят на "Ацтека" в Мексико Сити (87 000) и на олимпийския стадион в Монреал (60 000). Арена на финала пък най-вероятно ще е огромната AT&T в Арлингтън, щата Тексас. Стадионът има 80 000 седящи места, но капацитетът може да достигне повече от 105 000.

Там основно се играе американски футбол, но е имал и мачове по "сокър", както и всевъзможни спортни и музикални събития.

Догодина световното е в Русия, а през 2022-ра ще е в Катар. Поначало идва ред на Северна и Централна Америка. Крайният срок за подаване на кандидатурите е декември тази година. Решение ще бъде взето през 2020-а.

Препъни камък пред тройната оферта може да е президентът Доналд Тръмп - заради изолационната политика и влошените отношения с Мексико. Скоро ще узнаем дали политиката ще попречи на Америка да приеме най-голямото състезание в спорт, който печели все повече публика там.

"Ще насърчим съвместно домакинство на световното, тъй като мислим за устойчиво развитие в бъдеще. Напълно възможно е две, три или четири държави, всяка с 3, 4 или 5 стадиона да приемат шампионата. Идеално би било, ако кандидатите са близо и имат общи граници", каза по-рано тази година пред в. "Индипендънт" шефът на ФИФА Джани Инфантино.