Повече от 10 000 граждани протестират в близост до сградата на сръбския парламент срещу избирането на премиера Александър Вучич за държавен глава, предаде телевизия ABC, цитирана от БГНЕС.

Това е шестият поред ден на недоволство по улиците, след като политикът спечели президентския вот още на първия тур миналата неделя. За него гласуваха близо 55% от гласоподавателите.

Хората първо се събраха в центъра на Белград, присъединявайки се към полицаи и войници, протестиращи заради ниските заплати и лоши условия на труд в сектора.

Сърбите крещяха „Вучич е крадец“, а след това се насочиха към главното полицейско управление. Съставеното от предимно млади хора протестно шествие обвини Вучич в подкупи, сплашване и контрол върху медиите по време на предизборната кампания.

Гражданите поискаха смяна на Държавната избирателна комисия, редакторите на националните телевизии и председателя на парламента.

Новоизбраният президент не изглежда разтревожен от демонстрациите и заявява:

„Аз съм благодарен на гражданите за силната подкрепа, която ме насърчава само да работя повече. Видно е, че протестите са мирни и демократични и всичко ще бъде наред."

Правителствени служители твърдят, че демонстрациите са организирани от опозиционни лидери, които пък отрекоха това.