Американски самолетоносач пътува към западните части на Тихия океан, близо до корейския полуостров. Новината са потвърдили официални източници от министерството на отбраната на САЩ пред Си Ен Ен. 

Ходът е в отговор на последните провокации от страна на Пхенян, твърдят високопоставените държавни източници. 

Адмирал Хари Парис, командир на Тихоокеанската американска команда, е насочил самолетоносача "Карл Винсън" на север към западните части на океана, след като е пристигнал край Сингапур в събота. 

Няма нищо необичайно самолетоносачи да оперират в тази част на Тихия океан, тъй като САЩ регулярно разполагат военно оборудване в региона, за да демонстрират сила, обяснява Си Ен Ен. "Карл Винсън" бе в Южна Корея миналия месец на военно учение. 

Само преди няколко дни Северна Корея изстреля балистична ракета Скъд, която е избухнала във въздуха, твърдят американските власти. Режимът в Пхенян периодично прави опити и тества подобренията на балистичните си ракети. 

По-рано тази година Северна Корея заяви, че е тествала успешно атомна бойна глава. Пхенян твърди, че разработна ядрено оръжие, за да се отбранява от това, което нарича "американска агресия".

Новината за предислоцирането на самолетоносача близо до Корейския полуостров идва непосредствено след срещите на американския президент Доналд Тръмп с президента на Китай Си Дзинпин като една от основните теми на разговор е била именно Северна Корея. 

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Тръмп и Си Дзинпин са се съгласили за "сериозната заплаха от Севернокорейската ядрена програма" и са се разбрали заедно да разрешат проблема по мирен начин.