Унищожени са 180 декара борова гора над столичния квартал Сеславци след незаконна сеч. Това съобщи Нова ТВ. Дървосекачите са подбирали всички дебели дървета, а са оставили крехките и тънките, към които няма търговски интерес.

"Такъв случай не сме виждали досега. Ако е трябвало да се отсече едно на всеки десет, тук са отсечени 6-7 на всеки 10 дървета", коментира Александър Дунчев от организацията WWF.

На много места в сечището личат опити за прикриване на нарушенията. При контролирана сеч се режат предварително маркирани дървета. При голяма част от пъновете над Сеславци обаче се вижда, че боята е нанесена впоследствие. Това е очевидно, тъй като са напръскани стърготините, установиха инспекторите от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Секачите дори са оставили маркиращия спрей край пъновете.

Случаят е показателен за липса на контрол от страна на горските инспектори от Държавно горско стопанство-София. Сечта е продължила повече от три месеца.

"През това време поне веднъж седмично там трябва да е преминавал горски инспектор", обяснява инж. Георги Загоров от ЮЗДП.

"Тук не сечено 2-3 дни, това не са 4-5 каруци. Сечено е абсолютно незаконно, сечено е седмици наред. Можем да говорим за много сериозни протекции върху фирмата, която е сякла тук. Това е безкрайно чувство за безнаказаност", твърди Александър Дунчев.

Горските, които са пропуснали нарушенията, ще бъдат наказани дисциплинарно, заяви директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Фирмата-изпълнител на сечта "ВДК-ЛЕС" ЕООД ще бъде дадена на прокуратурата. Ако прокурорите докажат нарушенията, ще има наказателни постановления и отнемане на лиценза. От "ВДК-ЛЕС" засега отказват да коментират случая.

Само за миналата година отсечената незаконна дървесина у нас възлиза на 26 хиляди кубични метра. Задържани са почти 600 превозни средства, а санкциите са в размер на почти 2 милиона лева.

А в близко бъдеще сечта над Сеславци създава непосредствена опасност от това всички останали дървета да бъдат изпочупени от ветровете. Обезлесяването води след себе си ерозия и риск от наводнения при обилни валежи.