И дете е сред жертвите на атентата в Стокхолм, оповестиха днес местни медии след съгласие на близките.

11-годишното момиче, чието име не се съобщава, в петъчния ден се е връщало от училище. Както винаги, е пътувало с автобус до центъра на Стокхолм. След това е трябвало да продължи с метрото. Преди да слезе в подземната железница, ученичката се обадила по телефона на майка си.

Двете се разбрали първо да се срещнат в центъра и после заедно да вземат метрото за вкъщи.

Минути по-късно камионът убиец връхлита детето, което издъхва.

При атентата загинаха четирима души. Вече са идентифицирани жертвите – детето, местен гражданин, британец и белгиец.

От 15-имата ранени 9 все още са в болница, някои с опасност за живота.

До последно родителите на 11-годишната ученичка са се надявали да я открият. В социалните медии между другото са написали: “Може би се е скрила някъде. При подобни случаи децата обикновено постъпват така.”

Роднина на детето споделя за в. “Експресен”: “Търсихме я из болниците. След това дойдоха следователи и взеха кръвни проби. От този момент очаквахме най-страшното.”

Атентаторът е 39-годишен узбек, съобщиха представители на полицията и прокуратурата на пресконференция вчера в Стокхолм. Въпреки че кабината на камиона убиец е смазана от удара в сградата на търговския център, той е успял да избяга. Бил е обаче леко ранен и е оставил кървава следа. Тя е довела до терориста, който е бил заловен в жилище в северен квартал на Стокхолм в 1,15 ч в нощта срещу събота. Същия ден е бил разпитан, но не е направил признания.

Според шведските медии узбекът и поддържал връзки с ислямистите от терористичната организация “Даеш” (“Ислямска държава”). От полицията не потвърждават подобна информация, нито съобщават мотива за извършването на атентата. Прокурор Ханс Ирман обаче заяви:

“Обстоятелствата навеждат на мисълта, че намерението е било да се нанесат непоправими щети и да се всее страх и ужас сред населението.”

Съобщено беше също, че заподозреният узбек е бил известен на полицията още от 2016 г. заради криминални пряви. Тогава обаче не са били установени връзки с екстремисти. През юни м. г. е подал молба за политическо учежище. Тя обаче е била отхвърлена и чужденецът е очаквал депотриране от страната, заявиха днес от полицията в Стокхолм. 

Продължава издирването на евентуални съзаклятници и помагачи на терориста. Според шведските медии 7 лица се разпитват.

И днес граждани се стичат на мястото на трагедията, за да почетат паметта на жертвите.

Шведският премиер Стефан Льофвен оповести, че утре е ден на траур и  цялата страна ще застине в минута мълчание.