Съюзниците на сирийския диктатор Башар Асад - Русия и Иран, обявиха, че ударът на САЩ срещу авиобазата на режима край Хомс е "прекрачване на границата на допустимото" и заплашиха, че отсега нататък ще реагират със сила на всяка нова агресия. Освен това ще увеличат подкрепата си за режима в Дамаск.

Обединението за Асад се състои от военните части на Русия, Иран, ливанската групировка "Хизбула" и предимно шиитски милиции, припомня "Ройтерс". 

За разлика от тях Турция, която е трета водеща страна в преговорите за Сирия, предвождани от Русия, не само подкрепи ударите на САЩ, но президентът Педжеп Ердоган заяви, че тези удари не са достатъчни. Ердоган призова публично Владимир Путин да се откаже от безусловната си подкрепа за оставането на Асад на власт.

Изявлението на командването идва в момент, когато и в Русия, и в чужбина анализатори поставят под въпрос ефективността на разположените в Сирия руски зенитни комплекси дори срещу ограничена ракетна атака на САЩ.

По-рано днес американският държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън обвини Русия, че с бездействието си по спазването на споразумението от 2013 г. за унищожаване на сирийските запаси от химическо оръжие е допринесла за бомбардировката от началото на седмицата, в която със забранения газ зарин бяха убити 86 души в провинция Идлиб. Провинцията е под контрола на антиправителствените сили в Сирия. 

Тилърсън се въздържа да обвини директно Москва за планирането или извършването на химическия удар. Но заяви пред Си Ен Ен, че това е "провал на Русия да спази ангажиментите си пред международната общност." Той заяви, че Вашингтон очаква Москва да преосмисли съюза си с Асад, защото "всеки път, когато се случват тези ужасни нападения, Русия още повече започва да носи някаква отговорност".

"Америка започна агресия в Сирия и това е прекосяване на "червените линии". Вече ще реагираме със сила на всеки агресор или на всяко прекрачване на тези линии от когото и да е, а Америка знае колко добра е способността ни да реагираме."

"Присъствието на американски военни в Северна Сирия е незаконно и опитът им да установят контрол над района е равносилен на окупация"

"Нищо не може да ни откаже от намерението ни да освободим Сирия, допълват от коалиционното командване.", се казва в изявлението от името на "съвместния команден център" на подкрепящите Асад, публикувано от изданието "Илам ал Харби".

От Кремъл пък съобщиха, че в телефонен разговор Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рухани за се съгласили, че "агресивните американски действия срещу Сирия са недопустими и нарушават международното право".