България не трябва да изпуска срока, поставен от Европейската комисия (ЕК) страните членки да изложат исканията си пред "Газпром". Това каза пред БНР Трайчо Трайков.

Антимонополното разследване на ЕК срещу „Газпром“ вече е в заключителна фаза.

"Срокът за това тече. Той беше седем седмици. Част от тях вече изтекоха и ще изтече целият срок преди да има ново правителство. Но ефектът трябва да бъде – цените в България да са като в Германия – това е", заяви Трайков.

Според него цената за България трябва да е свързана с тази за Германия и разликата да е само в транзитните такси.

"Това означава 30-40%, че и повече, по-ниска цена за България. Второто ни голямо искане трябва да е сързано с транзитните такси и третото искане трябва да е в посока на това доставките за България да продължат да минават по най-евтиното и късо трасе през Украйна и през Румъния", обясни бившият енергиен министър.

Той отхвърли като несъстоятелни аргументите на "Лукойл", че само 4 от общо 118 данъчни склада с лиценз от Агенция "Митници" са техни. Според Трайков важен тук е мащабът, а не бройката.

"Отговорът малко е в жанра: Ние имаме много, обаче до нас има три сергии. Така че как така ние ще доминираме на пазара? Не е вярно", заяви Трайков.