ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Добруването на Европа чрез съставянето на новия европейски парламент и европейска комисия. Такъв мотив изтъкна лидерът на ПЕС Сергей Станишев за отказа си от мястото си в националния парламент, с който де факто прие да стане европдепутат. Както Клуб Z писа в последния възможен момент червеният лидер депозира в НС желанието си да го напусне. Днес социалистите се събраха на поредното ИБ, което бе посветено на решението на лидера на партията да замине за Брюксел както и на това кога да се проведат констулациите между партиите и парламента за датата на бъдещите предсрочни избори. "Оглавих листата като знак за лидерство и поемане на отговорност, а не за да стана евродепутат", заяви Стнаишев след заседанието на ИБ. Той обаче допълни:

Имам  допълнителни отговорности на европейски ниво - функция на позицията ми като лидер на ПЕС.

Надълго и нашироко соцлидерът обясни как предстоели преговори с ЕНП за бъдещето на ЕС и колко важна била неговата роля в тези преговори. Той отново подчерта, че ЕНП е големият губещ на евровота, но все пак ПЕС била втора политическа сила и трябвало да седнат намасата на преговорите, за да си говорят за европейски ценности, работни места, нова индустриална политика, чиста данъчна система.

Чест и признание за мен и за моята БСП е ролята, която ще играем на европейско ниво. Това е възможност и за България да участва в определянето на посоката на ЕС, който се намира в трудна ситуация след евровота.

С тези думи изтъна важността на ролята си в Брюксел.

С решението да стане евродепутат Станишев наруши обещанието си към следващият в листата Петър Курумбашев, който трябваше да замине на неговото място. Многократно преди вота соцлидерът даваше заявка, че няма да ходи в Брюксел. По този повод Станишев каза, че всеки, който се кандидатира за изборна длъжност няма 100% гаранция, че ще бъде избран. Той посочи още, че в понедленик е говорил с Курумбашев. Тази ситуация била неприятна за него, но се е отнесъл с разбиране.

На няколко пъти обаче соцлидерът спомена, че отговорностите му в Брюксел щели да бъдат много големи в следващите няколко месеца, с което като че ли очерта диапазон за евродепутатстването си. Той обаче отказа да отговори на въпрос дали би се върнал в България при предсрочен вот, отказвайки се от мястото си в ЕП в полза на Курумбашев.

Самият Крурумбашев отказа да дава изявления, но такова от негово име разпространи пресцентърът на БСП. "В проведените избори коалиция за България спечели 4 места в европарламента, а след отчитането на преференциите аз съм на пето място в листата. Законът трябва да се уважава, както и правото на всеки избран да заеме отреденото му от избирателите място. Желая успех на нашите представители в ЕП и нека да бъдат достойни представители на България там!" се казва в позицията на Курумбашев.

Лидерът на БСП обяви още, че остава такъв, но предава щафетата в парламента като шеф на ПГ на сегашният й зам.-шеф Атанас Мерджанов. Станишев каза още, че нямал никакви властови амбиции да става еврокомисар, въпреки че бил "сериозна политическа кандидатура".

Станишев отказа да отговори и на въпроса възможна ли е широка коалиция в рамките на този парламент. Такива слухове се понесоха, след като вече седмици наред партиите в НС не сядат на една маса, за да се разберат за датата на оставката на кабинета "Орешарски", а БСП, която е мандатоносител все не подема инициативата за това. Станишев избегна въпросите като припомни изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от малко по-рано през деня, че такава широка коалиция е невъзможна. "Вариантите се избират между възможните. Очевидно не е възможно, след като г-н Борисов е заявил тази позиция". коментира Станишев. За пореден път той обясни как държавата се нуждае от сериозни реформи и всички политически сили трябвало да работят за това.  

На въпроса няма ли да подаде оставка като лидер на БСП Станишев отново заяви, че различните хора по-различен начин приемат отговорността. Той припомни, че на изборите през 2013 г. БСП е постигнала двойно увеличение на депутатските си мандати в сравнение с 2009 г.

След днешното ИБ все пак стана ясно, че от левицата смятат да инициират консултации с останалите три партии в НС по темите, за които се разбраха на КСНС при президента миналия вторник. Въпреки, че се очакваше днес 4-те партии да седнат на една маса в парламента стана ясно, че от левицата тепърва ще разпратят покани до тях за това. БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака" трябва да се разберат за датата на предсрочните избори, за вида на служебния кабинет и за номинирането на еврокомисар. Вероятно въпросните консултации, ако изобщо има такива, ще започнат в петък тъй като и Станишев, и Борисов заминавали за Брюксел за срещи съответно във формат ПЕС и ЕНП.