Близо 80 000 души се събраха снощи в Будапеща на един от най-масовите протести срещу управлението на Виктор Орбан, съобщи "Ройтерс". Правителството на ФИДЕС прокара закон, който е насочен срещу Централноевропейския университет, чийто създател е милиардерът филантроп Джордж Сорос. През миналата седмица парламентът ударно прие предложения от кабинета на Орбан закон, с който се въвеждат нови изсквания, които правят функционирането на университета невъзможно.

Промяната предизвика вълна от критики от академичния свят, срещу него се подписаха 17 нобелови лауреати, реакции имаше от САЩ и от Европейския съюз.

Снощният протест се оценява като може би най-масовият срещу 7-годишното управление на Орбан. Протестиращите прекосиха моста "Сечени" и изпълниха площада пред парламента, който беше охраняван от внушително количество полиция.

След края на основния протест хиляди от демонстрантите, основно студенти, останаха и продължиха марша си до сградата на секретариата по образованието, след това пред партийната централа на ФИДЕС, където скандираха лозунги срещу управляващите, накрая блокираха площад "Октогон", едно от най-оживените места в центъра на унгарската столица.

Въпреки че беше изпълнен с много страсти, протестът остана докрай мирен.

Протестиращите искат президентът Янош Адер да не подписва скандалния законопроект. Това той трябва да направи в понеделник. 

"Какво искаме да направи Адер? Вето", викаше множеството. "Свободна страна, свободен университет", скандираха събралите се.

"Правителството иска да запуши устата на всеки, който не мисли като него, който мисли свободно, може да е либерален, може да е ляв", обясни организаторът на протеста Корнел Клопщайн, който е докторант в университета на Билфийл, Германия.

"Според правителството един от центровете за такива хора е точно ЦЕУ... Трябва да защитаваме академичната свобода и ЦЕУ", добави той.

Студентите седяха на земята и скандираха "Това е краят, Виктор" и "ФИДЕС е мръсна".

Правителството предлага и мерки за промяна във функционирането на НПО-тата, които ще трябва да се регистрират, ако имат годишен чуждестранен приход от 7,2 млн. форинта или 25 хил. долара. Правилата отново са насочени към организации, които са финансирани от Сорос. Унгарският премиер не крие своята неприязън към милиардера, чиито идеи са в пълен разрез с разбиранията на Орбан, че европейската култура е под екзистенциална заплаха заради миграцията и мултикултурализма.

"Правителството търси някого, с когото да се бори, и Сорос изглежда идеалният човек за това, защото той финансира и НПО-тата в Унгария и ЦЕУ", казва Клопщайн.

Ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев каза, че университетът ще продължи дейността си нормално. Ако обаче законът влезе в сила, ЦЕУ спира да приема нови студенти от 1 януари 2018 г. Игнатиев съобщи още, че Държавният департамент на САЩ изпраща дипломати в Будапеща, за да преговарят. Ректорът, който е и бивш канадски политик, прекара няколко дни във Вашингтон, за да лобира сред законодатели и медии.

"Искат изцяло да обезличат и подкопаят това, което е останало от гражданското общество", смята Бара Боняр, 40-годишен професор по финанси. "Това е първият протест, в който участвам. Тази липса на диалог, усилията да се унищожат всички демократични институции, това не може да е бъдещето на нашите деца", добавя той.