Швеция почете с минута мълчание жертвите от терористичното нападение в петък в центъра на Стокхолм. Камион прегази пешеходци на една от най-живените улици в столицата, уби 4-ма, една от жертвите е дете, и рани 15 души. Огромно множество се струпа пред магазина, в който се вряза камионът убиец. Цветя и запалени свещи покриха земята в памет на жертвите. Много прегръщаха и благодаряха на полицаите, някои дори им предлагаха цветя, за тяхната високо оценена реакция по време на атаката, пише АФП. 

В същия час - 12 часа местно време - се състоя и официална церемония в кметството на Стокхолм, на което присъстваха премиерът Стефан Льовен, крал Карл XVI Густав, кралица София и членове на кралското семейство.

"Никога няма да се предадем пред насилието. Няма никога да оставим терорът да победи. Стокхолм ще остане отворен и толерантен град" , каза кметът Карин Вангард.

На близките на убитите премиерът каза: "Не сте сами, ние мислим за вас. Цяла Швеция ви подкрепя".

Мотивите на нападателя от петък остават неясни, но методът напомня предишни атаки в Ница, Берлин, Лондон, за които отговорност пое "Ислямска държава".

Полицията продължава разследването на главния заподозрян, идентицифиран като 39-годишния узбек Ракхам Акилов, строителен работник и баща на четири деца. Той е в неизвестност след като е получил заповед за екстрадиция и неговата молба за постоянно пребиване е била отхвърлена.

Крайнодясната "Шведски демократи", която до този момент се въздържаше от коментари за атаката, в понеделник обвини властите, че не са успели да депортират заподозрения. "Това е огромен скандал, ако е истина", обяви лидерът Джими Акесон пред в. "Афтонбладет". 

Десетмилионната Швеция прие 244 хил. бежанци през 2014 и 2015 г., най-големия брой на глава от населението в Европа.

Знамената на парламента в Стокхолм останаха наполовина спуснати в знак на траур.
И днес хиляди почетоха паметта на загиналите при нападението в петък.
Премиерът на Швеция Стефан Льовен увери близките на загиналите: "Не сте сами. Цяла Швеция ви подкрепя".
Крал Карл XVI Густав, кралица София и членове на кралското семейство присъстваха на церемонията на кметството на Стокхолм.
Знамената пред Европейската комисия в Брюксел също бяха наполовина спуснати в знак на съпричастност с жертвите от Стокхолм.