Кари Фишър ще участва като принцеса Лея в „Междузвездни войни: Епизод IX“, потвърди брат ѝ. В интервю за „Ню Йорк Дейли Нюз“ Тод Фишър коментира, че той и дъщерята на покойната актриса, Били Лурд, са дали на „Дисни“ и „Лукасфилм“ позволение да се използват скорошни записи на Фишър в предстоящия филм.

„И двамата си казахме: „Как бихме могли да я откъснем от него?“ Отговорът беше, че не можем – казва Тод Фишър. – Тя е част от „Междузвездни войни“ и нейното присъствие сега там е дори по-могъщо отпреди, както Оби Уан. Когато светлинният меч го порази, той стана още по-силен. Смятам, че това е, което се случва с Кари. Мисля, че заветът ѝ ще продължи.“

Фишър добавя още, че не е бил сигурен каква роля ще играе сестра му във филма, чиито снимки още не са започнали.

„Аз не съм единствената част в това уравнение, но смятам, че хората заслужават да я имат – коментира той. – Тя им принадлежи.“

„Дейли Нюз“, цитирани от „Гардиън“, съобщават още, че няма да се използват компютърни технологии, за да се пресъздаде дигитално образът на Кари Фишър. През януари „Дисни“ бяха принудени да опровергаят слухове, че това ще се случи в „Междузвездни войни: Последният джедай“ – Епизод VIII от сагата.

По-рано студиото понесе критики, че героят на Питър Къшинг, Моф Таркин, е бил електронно създаден, за да участва в „Rogue One: История от Междузвездни войни“. Актьорът почина през 1994 г. В същия паралелен филм от вселената бе включено и дигитално отражение на Кари Фишър като младата принцеса Лея.

Снимките на все още неназования Епизод IX предстои да започнат през юли. Режисьорът на „Джурасик свят“ Колин Тревъроу застава начело на филма, чиято премиера е насрочена за 23 май 2019 г.

Площад Славейков