"Това е група, която е писала собствени закони, сама е следяла дали те се спазват и съответно е налагала тежки наказания."

Така описа зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев арестуваната банда за лихварство и рекет от Сливен. Момчетата на Йордан Божириков, известен в града като Графа, са действали с изключителна бруталност, когато е да се прибират пари от "неизрядни" кредитополучатели.

"Това са хора, които са готови на всичко за пари", описа ги и Иван Гешев, шеф на Специализиранта прокуратура, който е бил командирован в Сливен за акцията.

Именно според Гешев Графа е известен с това, че движи бизнеса на "сливенския Йоско" - Йосиф Йосифов, докато той е в затвора заради убийството на хора при катастрофа.

Все пак обвинителят, който е бил в Сливен със зам.-главния прокурор Борислав Сарафов (който пък в момента е в кампания като кандидат за ВСС, б.р.), уточни, че Йоско засега няма никакво процесуално качество - свидетел, или обвиняем.

У групата на Графа са намерени маски с прорези на очите, боксове, 299 плика с имена на длъжници, банкови карти, имена, оръжие и неголямо количество наркотици. Има данни, че са извеждали и компаньонки от сливенския регион на Запад.

"Смятаме, че имаме достатъчно и годни доказателства", казаха още от спецпрокуратурата.

Бандитите са изнудвали основно дребни длъжници от ниските социални прослойки, които са взимали най-често назаем от 500 до 1000 лв. Но затова пък с изключителна бруталност.

Проформа те са се водили служители на заложна къща, която е "витрина" на извращенията.

 

"Пребива се брутално, влиза се в дома му, взима се телевизор, техника... Това, което се е случвало, може да се опише като тотално унижаване на човешкото достойнство", каза още Темелакиев.

Само в събота показания са дали 26 потърпевши. 

"Не сме констатирали позвънявания на тел. 112 - тези жертви са живели в страх и подчинение", специално подчерта Иван Гешев.

А на журналистически въпрос - дали местната полиция е предприела поне нещо срещу Графа и Ко за толкова години, отбеляза съвсем недвусмислено:

"Не разполагам с такава информация."

От самата банда двама вече са се съгласили да сътрудничат, другите 3-ма са в ареста с постоянна мярка, наложена в неделя от Специализирания наказателен съд.