"Не се справихме за една година, което е критика към нас, но аз никога не съм си представял, че ще се справим за една година". Това каза премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на граждански и неправителствени организации. Той допълни, че въпросите за оставката и предсрочните избори са в правомощията на парламентарните партии и не могат да се решават от изпълнителната власт.

Премиерът призна, че здравната каса и лекарствената политика са в лошо състояние. Той обясни това с дефицита, заварен от предишното правителство. Орешарски все пак призна, че неговото правителство не е било достатъчно настоятелно за необходимите законови изменения, които да въведат дисциплиниращ ефект.

Орешарски каза, че състоянието на държавата не може да се характеризира еднозначно. Той обясни, че има сектори, които са в по-лошо състояние и такива, които са в по-добро. Премиерът призна, че енерегетиката не е в добро състояние и причината за това е, че цените не са били вдигнати с 20 на сто, каквито искания е имало.

"Под такава угроза може да падне всяка банка", коментира Орешарски по повод проблемите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Според него задачата на квесторите е да оценят активите и да преценят дали тази банка е декапитализирана или не, което ще отнеме поне седмица. "Ще изпълним ангажиментите си на 21 юли банката да бъде отворена", каза премиерът. Той изтъкна, че банковата система се регулира и надзирава от БНБ, а правителството активно я подкрепя.