И съпругата на Цветан Василев - Антоанета, се сдоби с европейска заповед за арест на същата базата, на която първо бе и мъжът й - прокурорска заповед за 72-часово задържане.

Държавното обвинение иска решетки за бившата преподавателка от УНСС с постановление от 23 март. Поводът – на същата дата Василева е обвинена за пране на пари, но местонахождението й не било ясно.

"Антоанета Василева е в Белград при съпруга си. И разследващите са уведомени от мен, че е там", каза снощи адвокат Константин Симеонов пред De Fakto.

Днес в Софийския апелативен съд мина делото по казуса по жалба на защитника.

Преписката за пране на пари срещу Цветан Василев и Антоанета Василева е още от 2014 г., когато материалите бяха отделени от мегаделото КТБ. Василева бе привикана и в столичното следствие да дава показания по него на 24 октомври, а действията съвпаднаха с верижно запориране на сметки и имоти на банкера, докато институциите се кълняха, че ще съберат вземанията на фалиралата банка.

Три години по-късно се стига до обвинение. Спрямо Антоанета Василева е издадена и европейска заповед за арест.

Що се отнася до прането на пари, за което сега тя е обвинена, то според прокурорите е опредметено в луксозна вила в Женева, придобита през 2012 г., когато Цветан Василев е шеф на надзорния съвет на четвъртата по големина банка в България и неин мажоритарен собственик, припомня правният сайт.

След постановленията от 23 март адвокат Симеонов обжалва налагането на предварителен арест пред Софийския градски съд. СГС заседава по случая на 30 март, но заради неявяването на адвоката и на самата Василева оставя жалбата без разглеждане и прекратява делото. Именно това определение оспорва сега Константин Симеонов пред апелативната инстанция.

САС прие днес, че не може да се обжалва хипотетично нещо, което не се е състояло - задържането. Затова и остави жалбата на Константин Симеонов без разглеждане. 

Що се отнася до екстрадицията на Цветан Василев, тя зацикли. За последно казусът отново е на първа инстанция след настояване на магистратите от западната ни съседка от България да им обяснят за какво престъпление точно искат връщането на Василев – присвояване, ръководене на организирана престъпна група, безстопанственост или нещо друго.