Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов заявиха, че са постигнали общо решение за пенсиите. Това стана днес при поредния кръг преговори за бъдещото правителство. Двамата обаче не казаха за какво точно са се разбрали. Темата за повишаването на най-ниските пенсии бе най-спорната между двете формации. Според Симеонов преговорите ще завършат в четвъртък.

"Постигнахме съгласие по темата за пенсиите. Продължаваме да работим по останалите секторни политики и в четвъртък може би най-късно ще трябва да сме готови с разработването на програмната стратегия", заяви Цветанов.

Той не коментира какъв ще е точният размер на пенсията. По неофициална информация на бТВ двете формации са си стиснали ръцете за 200 лв. от октомври тази година. В момента минималната пенсия е 165 лв.

"Не можем да коментираме числа или каквито и да било цифри. Всички направихме взаимен компромис, водени от интереса България", каза Цветанов.

В подобен дух бе и изказването на Симеонов.

"Постигнахме общо решение. Доволни сме от това, защото сега спокойно можем да продължим и по останалите сектори. В момента сме на външна политика, имаме доста работа още. Когато приключим с оформената стратегия, ще ви я предоставим. Това вероятно ще бъде до четвъртък, живот и здраве. Ако трябва, и повече ще се работим. Двете политически сили постигнахме приемливо решение за пенсиите", коментира Симеонов.

В сградата на парламента са зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, Томислав Дончев и Делян Добрев. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също е в сградата на парламента и ще вземе участие в днешната среща.

В понеделник стана ясно, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" са постигнали разбирателство в секторите "Сигурност", "Енергетика", "Спорт" и "Туризъм". 

Днес се очаква да се проведе среща и между ГЕРБ и БСП. Бойко Борисов покани Корнелия Нинова да разговарят за приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, което започва от 1 януари 2018 г., мигрантския натиск и напрежението в Югоизточна Европа и Близкия изток. Разговорите ще се проведат в сградата на Народното събрание.