Решението на Доналд Тръмп да удари с ракети сирийска авиобаза доказва, че той не е в един "отбор" с Владимир Путин и няма да се остави да бъде "подмятан" от него, заявявя пред британския в. "Дейли Телеграф" синът на американския президент Ерик Тръмп. Той е на Острова за турнир по голф.

Баща ми не е уплашен от приказките на Путин за война и няма да има друг "по-твърд" от него, ако руснаците решат да кръстосат шпаги с нас, категоричен е Ерик.

"Ако те не ни уважават и застанат на пътя ни, ще ги глобим. И тогава няма да има никой по-твърд и с по-здрав гръбнак от баща ми. Ние сме не по-зле, отколкото бяхме преди", обяснява синът, явно имайки пред вид военната и икономическата мощ на САЩ.

"Мога да ви кажа, че баща ми не е човек, който се плаши. Той е твърд и няма да се остави да го подмятат. Хвърлените карти ще покажа как ще се върви напред, но ще бъде трудно", отговаря Ерик на въпрос за изказаната от Путин заплаха за военна ескалация на отношенията около Сирия.

Според него решението на президента Тръмп да бомбардира летището край Хомс и да накаже Башар Асад е било повлияно и от реакцията на сестра му Иванка. Тя беше с разбито сърце и и потресена от жестокостта на сирийския режим, уверява брат й. Баща ми си промени мнението след ужасните репортажи по телевизия, обяснява Ерик.

И добавя:

"Иванка е майка на три деца и има влияние над баща ми. Сигурен съм, че Иванка му е казала: "Слушай, това е ужасно нещо."

От друга страна обаче според него Тръмп не е взел решението под емоционално въздействие. И обяснява:

"Баща ми е голям мислител и практически не е импулсивен. Гордея се, че той взе това решение и повярвайте ми - той обмисля нещата". 

33-годишният Ерик Тръмп предупреждава Путин, че баща му е "дълбоко ангажиран" да изгради в мирно време най-голямата в света военна сила, защото "много вярва" във философията на Роналд Рейгън, че мирът се постига чрез сила.

Както е известно в САЩ сега се води разследване за връзки на хора от екипа на Тръмп с Русия. По този повод синът на президента заявява, че баща му смята, че Америка трябва да е "приятел с другите суперсили", ако това е възможно и нарече обвиненията за сътрудничество с руския режим "нелепи".

Ерик Тръмп е убеден, както и външният министър на Великобритания Борис Джонсън, че на Русия трябва да бъдат наложени нови санкции, ако не си изтегли войските от Сирия и не престане да подкрепя Асад.

Както е известно Джонсън обяви на срещата на външните министри от страните в Г-7 в Италия, че американските ракетни удари са "променили играта" и сега Русия трябва да намери изход от положението, защото сътрудничеството й с Асад отравя и репутацията на Москва.

В навечерието на срещата на 7-те държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че "зверствата на Хитлер през Втората световна война продължават да ни служат за урок и ние отново сме посветени да държим сметка на всеки за всяко извършено престъпление срещу невинни, където и да било по света".

Неговите думи бяха омаловажени от Кремъл предвид днешната му визита в Москва, но бе заявено, че той няма да се срещне с президента Путин, както бе сочено преди това.