Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял снощи по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел и с британската премиерка Тереза Мей по положението в Сирия и US атаката след използването на зарин от сили на Асад срещу мирни граждани.

Според съобщение на Белия дом Меркел и Мей са заявили подкрепа за въздушните удари на САЩ в отговор на атаката с бойно отровно вешество. Събеседниците са били категорични, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде привлечен към отговорност.

Тръмп, Меркел и Мей са се договорили да са в непрестанен контакт по положението в Сирия и по други важни теми от взаимен интерес.

От кабинета на Тереза Мей оповестиха, че британската премиерка и президентът на САЩ са били единодушни, че вече са налице предпоставки Русия да бъде убедена да спре подкрепата си за Асад. Посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън тази седмица в Москва давало възможност за напредък към намиране на трайно политическо решение на конфликта в Сирия.

Засега от германското канцлерство пазят мълчание по разговора на Меркел с Тръмп. Миналия петък обаче канцлерката окачестви като оправдан военния удар на САЩ по летище и ВВС база в Сирия в отговор на атаката със зарин срещу населението на град Хан Шайхун в провинция Идлиб с най-малко 100 жертви и над 400 ранени.

Дамаск отрича да е извършвал подобна атака.

Снощи от Белия дом съобщиха, че до този момент САЩ не изхождали от това, Русия да е била предварително информирана от Дамаск за предстоящата атака с бойно отровно вещество. Американските тайни служби не били единодушни по въпроса.

Американски политици, сред които и републиканецът Джон Маккейн, обаче изразиха предположения, че руски военни са помогнали при осъществяването на нападението.

То беше последвано от американски удар с 59 ракети от тип “Томахоук”.

“Сирийското правителство ще направи грешка, ако още веднъж използва химически оръжия”, предупреди министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис.