„За съхранение на суверенитета и построяване на бъдещето на страната е необходимо да признаем на държавно ниво престъпленията на тези, които разрушиха СССР - последния президент на Съветския съюз Михаил Горбачов и първия президент на Русия Борис Елцин“, заяви руският режисьор, ръководител на „Съюза на кинодейците“, Никита Михалков в края на 19 февруари в интервю за агенция „Интерфакс“.

Отговаряйки на въпроси за свободата, властта и бъдещето на страната, Михалков заявява, че в Русия днес „нищо не може да бъде построено, без преди това да се разчисти мястото. А разчистването означава да признаем на държавно ниво престъпленията на Горбачов и Елцин… Техните действия доведоха до разпадането на страната.“

По негови думи именно Горбачов и Елцин са виновниците за „най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век“ - гибелта на Съветския съюз. Ролята на висшето ръководство на СССР и РСФСР по това време кинорежисьорът описва по следния  начин:

Единият се усмихваше и така, с непринудена усмивка, воден на каишка от Запада, събори стената в Германия, без да получи нищо срещу това. Другият доунищожи всички останали крехки мостчета и „пусна всички да си ходят по домовете.“

Дни по-късно се появи и първата реакция на един от споменатите в интервюто с Михалков. Както съобщава сайтът „Русская служба новости“, Михаил Горбачов коментирал заявлението на Михалков, съветвайки го „да се успокои“ и „да не влиза в политиката“. От семейството на Елцин няма коментари.

Месец по-късно, в средата на март, в деловодството на Държавната дума от Либералдемократическата партия на Русия (на Владимир Жириновски) бе внесено проектопостановление, озаглавено „За признаването на политическата дейност на президента на СССР М. С. Горбачев и първия президент на РФ Б. Н. Елцин за престъпна“, съобщи ТАСС.

Разпадането на СССР, междунационални разпри, многочислени въоръжени конфликти, ръст на заболеваемостта, смъртността, количеството алко- и наркозависими хора, катастрофален спад на жизненото равнище на милиони граждани през 90-те годи на миналия век — всичко това не беше случайно“, пише в документа.

По думите на лидера на ЛДПР Владимир Жириновски ​проектът може да получи подкрепа от депутатите комунисти, но одобрението от Думата зависи главно от позицията на парламентарното мнозинство. За приемането му е необходимо да бъдат събрани 226 гласа – депутатите от ЛДПР са 56, а комунистите имат 92 места.

Както заяви пред РИА „Новости“ самият Горбачов, този проект има за цел да поддържа обществено напрежение. Той уточни, че няма намерение да предприема никакви насрещни действия.

„Тази партия трябва да бъде разпусната. Единственото, с което се занимават, е да създават напрежение у обществото“, казва бившият президент.

На въпрос дали смята да се защити в съда, Горбачов отвърна:

„Аз няма да правя нищо.

През декември 2015 г. Жириновски спечели в процес за защита на „честта и достойнството си“ срещу Горбачов. Тогава съдът удовлетвори частично неговото искане: бяха му присъдени малко над 6 хил. рубли (194 лв.). Освен това съдът задължи Горбачов да опровергае публикуваното в книгата му твърдение, че нападението над него в Омск през 1996 г. е организирано от партията на Жириновски.

А претенциите на Никита Михалков Горбачов коментира така:

Нека си гледа работата, той винаги е имал такива претенции: да се прави на цар. Няма да стане. Що се отнася до политиката, и там претенциите и амбициите са му големи и това е вредно. Той си има своя сфера и тя е важна, а ние сме длъжни да ценим неговия талант. Не му трябва да влиза в политиката.

Никита Михалков не е единственият известен културен деятел в Русия, който нарича „престъпен“ или „геополитическа катастрофа“ разпада на СССР. „Най-голямата геополитическа катастрофа“ нарече по-рано разпадането на СССР президентът на Русия Владимир Путин. Само че като виновник за рухването на СССР Путин обвинява не Горбачов или Елцин, а самия създател на съветската държава – В. И. Ленин, който със своите идеи бил „заложил атомна бомба“ под зданието на руската държавност.

А ролята на Борис Елцин в историята на страната висшето ръководство на Русия оценява по-скоро позитивно, което намери изражение в откриването през ноември миналата година в Екатеринбург на мащабния мемориален „Елцин център“, чиято експозиция е посветена на заслугите на бившия президент.

Въпреки това според допитване на Фонда за обществено мнение, проведено през 2015 г., само 20% от руснаците оценяват положително историческия резултат от дейността на Борис Елцин. „Рейтингът“ на Михаил Горбачов е още по-нисък – по данни на Всерусийския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) положително отношение към курса, следван от последния ръководител на СССР, имат 15% от гражданите на страната. Според проучване на незамисимия център „Левада“ „перестройката“, в резултат на която се случи и „геополитическата катастрофа“ и СССР рухна с активното участие на Михаил Горбачов и Борис Елцин, е смятана за негативно явление от 66% от жителите на Русия.

В друго изследване на „Левада“ от март 2016 г. 54 процента от гражданите на Русия определят ролята на Сталин в живота на страната като „по-скоро положителна“ и 8% като „изцяло положителна“. За 24 процента тя е „по-скоро отрицателна“ и безусловно отрицателна за 6%.

"Площад Славейков"